Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svår glöggtorka i länet

I citybutikerna i Västerås är glöggen helt slut. Om ett par timmar ser det likadant ut i Hallstahammar.

Annons

En ovanligt tidig och kall vinter har gjort att västmanlänningarna slagit rekord i att dricka glögg. Den som glömt att köpa inför julafton får skynda sig på och antagligen vara beredd på att slänga sig i bilen och köra en bit.

I onsdags dammsög systembolagets inköpare lagren hos leverantörer både i landet och i grannländer som Danmark.

- Vi köpte 23 000 liter glögg. Den hinner vi dessvärre bara få ut i butikerna i Stockholmsområdet, säger Rebecka Blomberg som är pressekreterare på Systembolaget.

I citybutikerna i Västerås är glöggen helt slut, med undantag för ett fåtal sorter från beställningssortimentet.

I Köping, Sala, Kungsör, Arboga, Fagersta och Hallstahammar finns fortfarande glögg kvar men systembolaget tror att även de kommer ta slut inom de närmaste timmarna.

Svenskarnas glöggkonsumtion har legat ganska konstant de senaste åren, men i år har efterfrågan varit 20-25 procent högre än vanligt, fram till mitten av december.

Vlt.se räddar julens glögg

Så här enkelt går det att krydda sin egen glögg:

0,75 l rött vin

2 st kanelstång/stänger

8 st kryddnejlikor

12 st kardemummakärnor

5 tsk strösocker

1,5 dl vodka

sötmandel

russin

Tillagning

Lägg några russin och skållade mandlar i muggar eller eldfasta glas och ställ åt sidan.

Värm vinet och kryddorna försiktigt i en gryta, rör sockret tills det löst sig, tillsätt sedan vodkan.

Sjud tills glöggen nästan kokar, slå sedan upp i de förberedda muggarna eller glasen.

Mer läsning

Annons