Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att hitta bra skottare

I töväder släpper mycket av snön från stadens tak. Fastighetsägarna har ett strikt juridiskt ansvar om någon blir skadad. Men det är inte lätt att få tag på en plåtslagare idag.

Annons

- Det är flera som har ringt men vi har bara tid med våra fasta kunder. De hjälper vi med snöröjning. Vi har massa plåtjobb att göra, säger Sture Hellström, chef för plåtslagarfirman Hjelm och Hellström AB.

Det är fastighetsägarna som har ansvaret för att taken på deras fastigheter röjs från snö. Även om det sätts upp varningsskyltar så kan de alltså dömas om någon får en istapp i huvudet.

- Vi rekommenderar alla fastighetsägare att röja bort snön omgående. Men vi vädjar också till folk att vara vaksamma, säger Andreas Sjöberg, marknadschef för Fastighetsägarna Mälardalen.

- De flesta större fastighetsägare har snöröjare inom sin interna organisation. Men för mindre ägare som måste ta in kompetens utifrån kan det vara svårt att hitta någon plåtslagare nu. Trycket på kompetensen är extremt hårt.

Snöröjning på tak har traditionellt varit ett jobb för plåtslagare. De är vana att arbeta på taken. Och att ge sig upp själv kan både vara farligt och skadligt.

- Risken är att man förstör taken om man inte vet vad man gör. Nu går ju kreti och pleti upp med yxor och andra tillhyggen, säger Sture Hellström

Mer läsning

Annons