Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att lita på statistiken

Statistikprofessorn gillar inte när någon säger att en undersökning är ”statistiskt säkerställd”, eftersom statistik aldrig är helt säker.

Annons
Olle Häggström.

Det finns få nyheter som är så tydliga som statistik. ”Här behövs mer blod”, ”Han begraver borgerligt”, ”Allt dyrare åka kollektivt” och ”Fler fåglar krockar med plan” är alla exempel på artiklar som skrivits sedan någon skickat ett pressmeddelande.

Ibland är det ett företag som är avsändare, andra gånger är det en myndighet. Det gemensamma är att de vill synas i tidningen – utan att betala för annonsplats, och dessutom komma förbi läsarens kritiska blick mot reklambudskapet.

Olle Häggström är professor i matematisk statistik. Han kan tyvärr inte ge någon genväg för läsare som vill genomskåda rubrikerna.

– Man kan nästan aldrig lita på statistiska slutsatser, därför gillar jag inte begreppet ”statistiskt säkerställd”, säger han.

– Ett vanligt problem är att tro att statistiska samband ger orsakssamband. Låt oss säga att en forskare undersökt intelligensen hos boxare och kommit fram till att de är dumma, forskaren drar sedan – felaktigt – slutsatsen att boxning orsakar dumhet. Det kan vara precis tvärtom, att dumhet gör att man börjar boxas, eller någon annan förklaring.

Många undersökningar görs för att belysa saker som inte står rätt till. Orättvisor, skillnader mellan kommuner eller vad våra skattepengar används till är några exempel.

– En annan vanlig miss är när undersökningarna är krångligt utformade så att den som svarar inte förstår vad den svarar på, då blir statistiken fel, konstaterar Olle Häggström.

Mer läsning

Annons