Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att skjuta rätt varg

Det är alfaparet i Skultunareviret länsstyrelsen är ute efter. Samtidigt medger ansvarig tjänsteman att det inte går att se skillnad på föräldrar och valpar i en jaktsituation.

Annons
Ung hanne. Vargen som sköts i söndags kommer från Skultunareviret. FOTO: STATENS VETERINÄRANSTALT, SVA

Av länsstyrelsens beslut framgår att jakten ska inriktas på föräldrarna, då det är de som tros ligga bakom attackerna mot får och hundar. I söndags sköts en första varg – som visade sig vara en fjolårsvalp.

I tisdagens VLT sa länsstyrelsens rovdjursansvarige, Pierre Ahlgren, att möjligheten att skjuta en valp ryms inom skyddsjaktsbeslutet.

Vad innebär det exakt? Får ni uppsåtligen skjuta valpar, eller innebär det bara att ni inte har gjort fel om ni misstar en valp för förälder?– Det sistnämnda, det är så man ska tolka det. Det är ju väldigt svårt i skottögonblicket att veta vilken varg man har, säger Pierre Ahlgren.

I tisdagens VLT säger du också att ni ska ”skjuta en varg till”. Betyder det att ni kommer att skjuta den varg ni först får möjlighet att fälla – oavsett om det är valp eller förälder?– Vi försöker ju gå in för föräldrarna. Men det går inte att avgöra fullt ut.

nyttan med att skjuta en valp i stället?

Ni har identifierat föräldrarna som de som uppvisar ett onormalt beteende. Vad är då– Vi har aldrig sagt att de beter sig onormalt. Alla djur gör så här. Däremot har de orsakat skador. Och har de en gång gjort skada brukar de fortsätta.

Enligt Pierre Ahlgren kommer de kvarvarande vargarna sannolikt att reagera på att en av dem försvunnit. Hur, går dock inte att säga ännu.

Mer läsning

Annons