Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt köra snålt

Med ett snålt körsätt kan bilister minska bränsleförbrukningen med upp till 15 procent, och därmed minska utsläppen.

Annons
Fick guldstjärna. Under överinseende av Carita Wiklund fick Anette Wennerström testa sitt körsätt i en simulator. I ett moment blev det högsta betyg.FOTO: KENNETH HUDD

Det är bra för den egna plånboken och bra för miljön. Ändå är det alltför få som kör på det sättet.

– De som har fått utbildning kör på rätt sätt, en tid. Men det är svårt att göra allt rätt. Efter ett tag sjunker besparingen till mellan 5 och 8 procent.

– Men det är ändå rätt bra, det betyder att en normalfamilj tjänar 3000 kronor per år.

Det säger Carita Wiklund på Energikontoret i Mälardalen, ett bolag som ägs av kommuner och kommunala bolag i Södermanland, Västmanland och Uppsala.

Just nu pågår den europeiska trafikantveckan och Carita Wiklund var på Viksäng med en körsimulator så att folk i området fick chansen att testa sitt körsätt.

Under tre timmar i Viksängs centrum var simulatorn i full gång.

– Det vi kunde konstatera var att alla har något att lära sig, säger Anna Malmström, energi- och klimatrådgivare i Västerås stad.

Framförhållning och planering av körningen kan vara riktigt svårt. Ett av alla tips som delades ut under dagen var att accelerera innan man kommer till en uppförsbacke – att göra det i backen kostar oerhört med bränsle, helt i onödan.

Körsimulatorn används inte enbart i publika sammanhang. Den används också för att utbilda anställda som kör mycket i sitt arbete, till exempel personal inom hemtjänsten

Testkörningen med simulatorn på Viksäng ingår i Västerås stads energisparkampanj.

Mer läsning

Annons