Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Swebus: Alla ska ersättas

Passagerarna på bussen kommer att ersättas för skador som branden orsakade. Men varför bussen började brinna vet ännu inte Swebus. Presschefen Ingvar Ryggesjö svarar på VLTs frågor.

Annons

Vad orsakade branden i bussen? – Det vet vi inte än. Bussen är omhändertagen för teknisk undersökning. I nuläget vet vi inte, men det är jätteviktigt att vi får reda på det.

Nu var det bara 14 passagerare i bussen när den började brinna, vad hade hänt om

den varit full?

– Det finns bara två dörrar att ta sig ut genom, men bussen går att utrymma snabbt även om det är flera passagerare.

Varför stängde sig framdörren när passagerarna skulle ta sig ut? – Den dörren är luftdriven, om den inte funkar ska den öppnas med nödhandtaget, vilket man gjorde.

Har någon av era bussar brunnit förut?

– Inte på detta sätt, aldrig. Det har varit överhettningar i motorer.

Vad gör ni för att det inte ska hända igen?

– Till en början undersöks bussen minutiöst så att vi får reda på brandorsaken. Vi gör allt vi kan för att det aldrig ska hända igen.

Tränar ni på att utrymma bussarna?

– Vi har en krisplan som vi övar på regelbundet.

Vad var det för sorts buss?

– En MAN-buss, från svenska Neoplan. Vi har några fler av den modellen. Den här bussen var på besiktning den 28 januari i år och klarade sig utan anmärkningar. Vi tittar på om vi ska ta ut alla MAN-bussarna för undersökning.

Hur tar ni hand om passagerarna?

– Vår kundsupport kommer att prata med alla enskilt. De som ville fick åka taxi till Arlanda, de andra tillbaka till Västerås. Vi kommer ersätta den skada som olyckan orsakat, som missade flyg till exempel. Passagerarna hann få ut det mesta av sitt bagage, någon väska blev kvar på bussen. Vi är väldigt glada att det gick som det gick under förutsättningarna.

Hur mår chauffören?

– Han mår bra. Det är en erfaren, äldre förare. Han är på depån och pratar med kamratstödjare nu.

Mer läsning

Annons