Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Swedish Marines intar världen på Youtube

Ett gäng svenska Afghanistansoldater erövrar just nu världen med sin Grease-parodi på Youtube. En av dem är Adam Eriksson från Västerås.

Annons

västerås. Så sent som i fredags i förra veckan lades filmen ut på Youtube. Men ingen hade väl trott att den skulle få sådan spridning.

– På två dygn hade vi över 1 miljon tittare, berättar Adam.

– Vi har fått kommentarer från hela världen och varit med på utländska nyhets-sidor. Många tycker att filmen är underhållande men andra tycker att militärer inte ska hålla på och larva sig.

Roligaste var kanske kommentaren från en viss Randal Kleiser. Jo, just regissören till Grease.

– Han skrev att 1977, när han gjorde filmen, så kunde han aldrig drömma om att den skulle kopieras så bra av några Swedish Marines, säger Adam.

Egentligen var det inte alls meningen att filmen skulle ut på Youtube. Den gjordes som underhållning till en kompaniafton. De hade tittat på den gamla musikalklassikern Grease och fastnat för ett speciellt dansnummer, ”Greased lightning”, och fick tanken att göra en egen variant. I den riktiga filmen fixar ungdomarna till en gammal skrotbil, här fick det bli en terrängbil 16, en så kallad galt.

– Vi hade filmen på datorskärm framför oss och sedan var det bara att öva, öva, öva, säger Adam.

Adam hade med sig en HD-kamera med stativ hemifrån och den riggade han upp. Ett tryck på knappen och så spelades den in. Filmen gjorde succé när den visades på storskärm under den där kompaniaftonen och strax efteråt, vid Lucia, reste de hem till Sverige. Alla med en kopia av filmen för att visa för sina anhöriga. Där kunde historien ha slutat om inte någon lagt ut filmen på Youtube. Den blev snabbt väldigt populär, inte minst på diverse gaybloggar i USA.

Adam är hemma i Västerås igen. Men han är fortfarande anställd som amfibieskyttesoldat vid Berga örlogsbas och har ständig beredskap. På 24 timmar ska han kunna vara i Afghanistan om det bränner till. Just nu ser det lugnt ut men det kan svänga snabbt i det oroliga landet.

Har du fått några reaktioner på filmen här hemma i Västerås?

– Ja, det har jag faktiskt. Jag använder samma tröja som på filmen när jag tränar och när jag var på gymmet senast var det en som kände igen tröjan och kom fram och sa att vi var jättebra.

Blir det någon uppföljare?

– Det är inte omöjligt att vi gör en ny grej. Men det blir i så fall här hemma i Sverige.

Se klippet här (Extern länk)

Mer läsning

Annons