Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syrianer: ”Olycklig koppling till demonstration”

– Nej, vi syrianer i Västerås har ingenting att göra med demonstrationen i Stockholm.

Annons
Yusuf Bahar.

Det säger Yusuf Bahar, ordförande i Syrianska kulturföreningen i Västerås, och var bara en av många syrianer i Västerås som reagerade över att organisationen som arrangerade bussresan till demontrationen vid Syriens ambassad i helgen, Bethnarin kulturcentrum, kallade sig både assyrier och syrianer i lördagstidningen.

– Det var en olycklig koppling, eftersom VLT:s läsare kan få intrycket av att de representerar syrianerna i Västerås. Men våra organisationer, Syrianska-arameiska ungdomsförbundet, Syrianska riksförbundet, Syrianska kulturföreningen i Västerås och Syrianska-arameiska ungdomsföreningen i Västerås, har ingenting med detta att göra, säger Musa Özer, syriansk kulturprofil i Västerås.

Detta gäller också den syrisk-ortodoxa församlingen i Västerås.

De syrianska organisationerna i Västerås har inte uttalat sig om Syrien, och vill heller inte bli förknippade med politiska ställningstaganden som andra organisationer gör.

De är också mycket noga med att inte bli förknippad med beteckningen ”assyrier”. Det finns nämligen en gammal motsättning mellan de kristna från Mellanöstern som vill förknippas med det gamla antika assyriska imperiet (och kallar sig assyrier) och de som vill betona att de härstammar från araméerna (och kallar sig syrianer). De som kallar sig syrianer är i mycket stor majoritet i Västerås.

– Vi är syrianer och härstammar från araméerna, helt enkelt, säger Musa Özer.

Mer läsning

Annons