Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tandläkare åkte på skattesmäll

Nu har Skatteverket beslutat att 46-åringen, tillsammans med sitt bolag, ska betala närmare två miljoner kronor i skatter och arbetsgivaravgifter.

Annons

Under nio år, från 2002 till och med april 2011, drev tandläkaren sin praktik i Västerås.

I början av förra året beslutade Skatteverket att titta närmare på 46-åringens bolag och då speciellt perioden 1 januari 2010 fram till dess verksamheten såldes i april 2011 och tandläkaren flyttade utomlands.

Som ett led i revisionen hämtades uppgifter in från Försäkringskassan gällande utbetalningarna av tandvårdsstöd. Utbetalningarna jämfördes med 46-åringens bokföring, något som visade på stora differenser. Under 2010 redovisade tandläkaren intäkter på lite drygt 1,3 miljoner till Försäkringskassan. I bokföringen var intäkterna bara 603 000 kronor, en differens på 728 000 kronor.

Under de fyra första månaderna 2011 var motsvarande differens drygt 189 000 kronor. 46-åringen förklarar i ett yttrande differenserna med att han redovisat de summor patienterna borde ha betalat, men att många fått stora rabatter och i vissa fall fått behandlingen gratis. ”Många av mina patienter har helt enkelt inte haft råd att betala sina behandlingar och då fått dem gratis”, skriver 46-åringen.

Skatteverket menar i sitt beslut att 46-åringen medvetat mörkat sina intäkter och att hans bolag därför ska betala arbetsgivaravgifter, avdragen preliminärskatt samt skattetillägg för den oredovisade delen på 630 000 kronor. I syfte att mörka löneuttag ur bolaget konstaterar Skatteverket också att mannen tagit in falska fakturor i bokföringen.

Skatteverket tog in uppgifter från leverantörerna och jämförde dessa med bokföringens uppgifter. I flera fall visade det sig att fakturorna i bokföringen var rena påhitten. Betalningen för de falska fakturorna gick till 46-åringens privata konto.

Som en konsekvens av de oredovisade intäkterna i bolaget, som Skatteverket anser vara löneuttag, drabbas tandläkaren själv av en skattesmäll på drygt 1,1 miljoner kronor.

För inkomståret 2010 skall han betala 768 000 kronor och för de fyra första månaderna 2011 vill Skatteverket ha lite drygt 337 000 kronor. Sammantaget krävs tandläkaren och hans bolag på 1 735 000 kronor

Mer läsning

Annons