Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tandläkare drog ut visdomstand – och en del av käkbenet

När en person besökte en privat tandläkare i Västerås för akut tandvärk slutade det med besök hos käkkirurgen på lasarettet. Inte bara visdomstanden följde med när tandläkaren skulle dra ut den.

Annons

Personen som drabbats av akut tandvärk togs omhand på tandläkarmottagningen. Där konstaterades en inflammation i en visdomstand. Visdomstanden skulle dras ut.

Tanden visade sig vara mycket svår att dra ut, ingreppet slutade med att patienten började blöda kraftigt både från näsan och i munnen. När tanden kom ut följde en bit av käkbenet med.

Det blev ilfart upp till käkkirurgiska mottagningen på lasarettet och senare operation där.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har gjort en inspektion hos tandläkarmottagningen. IVO konstaterar att det hade krävts ytterligare en röntgenbild av patienten. Då hade det nämligen upptäckts att tandens rot växt fast mot käkbenet.

IVO nöjer sig med att tandvårdskliniken haft en genomgång med all personal om rutiner vid utdragning av visdomständer. Kliniken har också fått tillgång till ett system för rapportering av händelser och information om anmälan till IVO enligt lex Maria. Kliniken genomför nu regelbundet information till all personal om klagomål och händelser och vidtar åtgärder utifrån förbättringsförslag.

Läs mer: Tog sex år att få cancerdiagnos – tandläkare kritiseras för slarv

Foto Simon Paulin / SvD / SCANPIX

Mer läsning

Annons