Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tappet minskar för Proaros

Proaros ser ut att få en mindre ansträngd ekonomi i år än tidigare. Den kommunala utföraren av skola, vård och omsorg räknar ändå med ett underskott på nästan 10 miljoner kronor.

Annons

– Det är ett underskott vi har fått rätt att ha. Det handlar i stort om tomma lokaler på Wenströmska som kostar pengar. I övrigt räknar vi med att gå ihop, säger Åke Wahlsten (MP), ordförande i styrelsen för Proaros.

Förra året hade Proaros ett underskott på över 30 miljoner kronor. Skolorna stod för den största delen av tappet. Ett minskat antal elever gjorde att skolan drogs med för höga personalkostnader. Åke Wahlsten är inte orolig för att samma sak ska ske i år igen.

– Vi hade en väldig effekt förra året av att elevantalet minskade och att vi inte hade ställt om. Men efter en del åtgärder med inköpsstopp och personalavgångar som i de flesta fall var en frivillig överenskommelse gick vi ihop ekonomiskt de senaste tre månaderna förra året.

Proaros minskade med 158 tjänster förra året, varav 139 var tillsvidareanställda. Även i årets budget nämns att det i skolan måste genomföras ytterligare effektiviseringar i bemanningen. Men det innebär inte att personal måste gå lovar Åke Wahlsten.

– Det är inte fråga om personalneddragningar. Det handlar om att se över alla rutiner i skolan och under-lätta för att en anställd ska kunna vara på ytterligare en skola i närheten. Den processen där vi ställde om ser jag som avslutad. Även om det inte går att sia om framtiden ser jag inga sådana behov i dagsläget.

Mer läsning

Annons