Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taxiförare hotas och misshandlas

Organiserad svarttaxi är tillbaka i Västerås. Fler än någonsin kör svarttaxi. A driver ett enskilt taxibolag. Han vet vilka som kör svarttaxi i staden.
– Jag vet vilka de är och de har blivit mer och mer hotfulla, säger han.

Annons
Det är främst på helgnätterna svarttaxin märks i Västerås. Här förhandlar en svarttaxi-chaufför med en tänkbar kund.

Av rädsla för sin egen och sin familjs säkerhet har A valt att inte visa namn och bild.

– VLT måste ta upp det här för jag kan snart inte köra vitt längre. Det är rena djungeln där ute, snart går jag i konkurs, säger han.

A och flera av hans kollegor har de senaste åren drabbats av både skadegörelse, hot och misshandel. Trots flera anmälningar till både polisen och Skatteverket har inget hänt.

– Vi är så trötta på det här. De måste stoppas. Varför lägger polisen ner alla förundersökningar när vi till och med avslöjat svarttaxiåkarnas registreringsskyltar? säger A.

Enligt A finns det uppemot 20-talet svarttaxibilar som regelbundet tar upp kunder. Personerna som kör bilarna är enligt A organiserade kriminella som både kör svarttaxi och ägnar sig åt bidragsfusk.

– Det är precis som före razzian. De här personerna vill inte jobba vitt. När de fick reda på att jag pratat med polisen skar de sönder mina däck och rispade min bil.

Förra helgen blev en passagerare svårt misshandlad av en svarttaxiförare. A är inte förvånad över att sådant händer.

– Det här är inga trevliga personer, att de hotar och misshandlar passagerare förvånar mig inte. De hotar ju mig och säger att det ska gå illa för mig om jag inte slutar att lägga mig i, säger han.

Hos polisen känner man inte till att det skulle ha kommit in några anmälningar.

– Att det är så illa som beskrivs här har vi inte fått några som helst signaler på, säger Terje Lund, pressinformatör hos polisen i Västmanland.

Efter razzian som skedde för några år sedan har polisen bara sporadiskt kollat upp svarttaxiverksamheten i Västerås.

– Vi har haft bra koll på svarttaxin men vi kommer nu på nytt att följa upp det här, säger Terje Lund.

När det gäller förra helgens misshandel har polisen tvingats lägga ner förundersökningen. Men enligt polisen kan gärningsmannen komma att pekas ut vid en framtida fotokonfrontation.

– I dagsläget är spåren svaga men hot och våld för-anleder alltid mer omfattande utredningar och kommer vi gärningsmannen på spåren kanske vi kan börja nysta upp en mer omfattande verksamhet, säger Terje Lund.

A är uppgiven. Han och flera kollegor känner sig svikna av polisen.

– Polisen jagar seriösa chaufförer som kör för fort i stället för att få bort dem som snor åt sig våra skattepengar och svärtar ner hela branschen, säger han.

Mer läsning

Annons