Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbergabor vill ta tåget

Kristina Östman (C) vill att tågen åter ska stanna i Tillberga. Många andra Tillbergabor önskar detsamma, hävdar hon. Nyligen fick hon in 273 underskrifter på en namninsamlingsaktion på Facebook.

Annons

Nu har Kristina Östman skickat en skrivelse till Kollektivtrafikmyndigheten och Kollektivtrafiknämnden (en ny landstingsnämnd).

I och med bytet av trafikhuvudman i länet i januari finns det all anledning att föra fram frågan om tåguppehåll i Tillberga på nytt, menar Kristina Östman. Det är inte längre VL (Västmanlands Lokaltrafik) utan Landstinget Västmanland som är ytterst ansvarig. En regional trafikförsörjningsplan är ute på remiss.

Kristina Östman har också noterat att Trafikverket i underhållsplanen för 2012 avser att satsa på Tillberga och göra något åt den slitna stationen. Vad har hon ännu inte lyckats få klarhet i.

Hennes upplevelse är att Tillbergaborna i stor utsträckning tar bilen till jobbet. Många arbetar i Västerås eller Sala. Bussen till Västerås tar 30 minuter. Det tog tio minuter med tåget. Ett annat skäl att satsa på tåget är att det är mer miljövänligt än biltrafik.

Fram till år 2009 stannade tågen mellan Västerås och Sala i Tillberga. Den som då var regionansvarig för Mälardalen på SJ, Jan Kyrk, uttalade sig i VLT i samband med detta. Det var för få resenärer i Tillberga, enligt Jan Kyrk.

Kristina Östman anser att det finns många Tillbergabor som vill ta tåget.

–Tåguppehållet drogs in utan någon som helst information, säger hon.

–Det fanns aldrig en möjlighet för Tillbergaborna att driva kampanj.

Kristina Östman pekar i sin skrivelse på möjligheten med en stoppknapp som används när någon vill på eller av tåget så att det inte alltid behöver stanna vid stationen.

Svar på sin skrivelse får hon troligen tidigast i augusti.

Mer läsning

Annons