Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timslång väntan för pendlare

I stället för 7 till 15 minuter kan pendlare få vänta på Västerås station en halvtimme i högtrafik och nästan en timme i lågtrafik. Detta enligt vad Landstingets kollektivtrafiknämnd erfar.

Annons

Ett arbetsmaterial från SJ har nämligen läckt till Kollektivtrafikmyndigheten i Västmanland. Och det som landstingspolitikerna har fått se har upprört dem.

– Det här kan betyda mycket för pendlarna och för jobben i regionen. Om man får vänta länge i Västerås kan det betyda att man inte kan ta det där jobbet på annan ort. Vi kan också få minskat resande, säger Lars Eriksson (S), ordförande för Kollektivtrafiknämnden.

Den nya tidtabellen ska gälla från december. SJ ska lämna in sin tåglägesansökan om den kommande vinterns trafik till Trafikverket i mitten av april, men ett arbetsmaterial har redan läckt ut.

Det visar sig nämligen att det finns planer att förlänga resorna för pendlarna från orter som Ludvika, Fagersta, Hallstahammar och Surahammar med en kvart till över en halvtimme. Det drabbar till exempel resenärer som pendlar norrifrån till arbeten i Örebro och Stockholm. Resorna mellan norra Västmanland och Stockholm förlängs med cirka 45 minuter.

De resenärer som reser med Bergslagspendeln och sedan byter till SJ-tåg i Västerås får i dag vänta 8 till 15 minuter i ena riktningen och 7 till 14 minuter i den andra. Enligt SJ:s arbetsmaterial blir väntetiden i stället 26 minuter i högtrafik och 56 minuter i lågtrafik. Oacceptabelt, anser Kollektivtrafiknämnden, som skrivit ett protestbrev till SJ.

SJ svarar inte på kritiken. Orsaken är enkel: Det handlar om förslag i ett arbetsmaterial, och SJ diskuterar inte saken innan det slutliga förslaget till lägesansökan är klart.Mats Adolfsson

Mer läsning

Annons