Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjänsteman: Daggrosen gjorde fel

Daggrosens ålderdomshem gjorde fel när man inte omedelbart Lex Sarah-anmälde att en nattvikarie arbetat kraftigt berusad. Det anser Per-Arne Blomberg, kvalitetsombud på de sociala nämndernas stab.

Annons

VLT har i flera artiklar berättat om händelsen den 13 mars, som dokumenterades som en avvikelse först den 29 juni, sedan en anställd protesterat mot att hemmet fortsatte att anlita vikarien. Nu får visselblåsaren, vård biträdet Lennart Eriksson, stöd från den kommunala tjänsteman som ansvarar för samordningen av Lex Sarah och avvikelserapporter.

– Det fanns risk för allvarliga konsekvenser. Det borde absolut ha kommit som en Lex Sarah så att Socialstyrelsen fått titta på det, säger Per-Arne Blomberg.

När han fick kännedom om händelsen kallade han till sig enhetschef Helena Kristoffersson, verksamhetschef Lotta Tronét och HR-ansvarige Anna Porsaeus för att få en redogörelse för händelseförloppet. Att vikarien – flera månader efter incidenten – arbetat ytterligare 13 pass – fick han dock inte veta.

– Det känns, milt talat, som om det är någonting de inte är öppna med, säger Per-Arne Blomberg.

Den 3 augusti valde Proaros till sist att göra en Lex Sarah-anmälan till Socialstyrelsen. Även i denna framställde enhetschefen för Daggrosen, Helena Kristoffersson, det som att vikariens anställning omedelbart avslutats efter incidenten.

Socialstyrelsens handläggare lät sig emellertid inte nöja med det utan ställde kompletterande frågor, och i ett yttrande från den 15 oktober medger Daggrosen att vikarien arbetade 63,5 timmar mellan den 24 april och den 30 maj.

Johan Kretz

021-19 92 28

[email protected]

Mer läsning

Annons