Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikolycka på E18

(Uppdaterad 21.20) Vid 13.40-tiden inträffade en trafikolycka på E18 i höjd med Ikea.

Annons

Olycksplatsen var inledningsvis kaotisk. Det visade sig vara åtminstone fyra bilar inblandade, en siffra som senare justerades till fem. Olyckan skedde i riktning österut, alltså i riktning in mot Västerås.

Ett vittne som var en av de första som anlände till olycksplatsen såg krocken från långt håll. Vittnet körde lastbil med tung last och stannade sitt fordon precis bakom olyckan för att försöka hindra att fler bilar skulle krocka in i varandra.

Sammanlagt fanns omkring tio personer i de inblandade bilarna som samtliga var mer eller mindre åtgångna av krockarna.

Flera skadade fick hjälp av ambulanspersonalen. Uppgifterna om antalet skadade var osäkra: polisen sade att åtta personer lastats i ambulans och körts till akuten i Västerås för vård, en källa på olycksplatsen angav för vlt.se sex skadade. Minst en av dessa rapporterades inledningsvis  vara allvarligt skadad. 

- Det rörde sig i samtliga fall om befarade rygg- och nackskador, säger Ivan Åslund, befäl vid Västmanlandspolisens länskommunikationscentral.

Från Västmanlands sjukhus Västerås meddelas att fem personer inkommit med ambulans. Samtliga har, enligt en preliminär bedömning, undkommit med lindriga skador. 

Eftersom allvarliga rygg- och nackskador kräver stor försiktighet behandlade ambulanspersonalen samtliga fall med stor försiktighet. Där allvarliga skador befarades fixerades den drabbades rygg och nacke för att inte förvärra eventuella skador.

Först vid undersökning med bland annat magnetkamera kan skador på ryggrad bekräftas eller uteslutas. Då sådan undersökning skett har man kunnat bekräfta att samtliga undkommit olyckan utan allvarliga skador. Så kallade whiplashskador kan dock visa sig senare och ge allvarliga konsekvenser. 

Trafiken leddes inledningsvis om mot Bäckby/Skälby och det rådde totalstopp förbi olycksplatsen under räddnings- och bärgningsarbetet. Vid 14.30-tiden kunde dock trafiken försiktigt släppas på sedan alla olycksbilar utom en forslats bort.

Det exakta olycksförloppet är okänt. Olyckan inträffade ungefär på den punkt där köerna mot vägarbetet vid E18 i höjd med Bäckby brukar börja, ungefär en kilometer innan två filer blir en.

- Men folk har hållit för korta avstånd och kört för fort med hänsyn till trafikläget, säger Ivan Åslund och fortsätter:

- Det är det som gör att sådana här kökrockar uppstår.

Vad som orsakade den första sammanstötningen - som sedan lett till att fyra bilar kört in i varandra bakifrån - är okänt:

- Man kan ha blivit distraherad av något, man kan ha suttit i andra tankar när bilen framför bromsat eller sänkt farten av någon anledning, säger Ivan Åslund.

En av bilarna hade dessutom helt fel däck med tanke på årstiden:

- En av de inblandade bilarna hade dubbdäck. Så det blir en separat rapport på det, även om jag tror att det inte var någon bidragande orsak till olyckan. Att använda dubbdäck på sommaren förlänger bromssträckan väldigt mycket och är direkt olämpligt när det är så här varmt ute.

Vid 16-tiden hade bilbärgaren lyckats få bort den sista bilen.

-Vi hade väntat oss mycket jobb eftersom många åker tillbaka hemåt igen efter midsommar, säger Pehr Albertsson från Ramströms bilbärgning.

Han berättar vidare att största prioriteten var att få bort de krockade fordonen som låg mitt i vägen så fort som möjligt. Han beräknar att det tog omkring 45 minuter att bärga bort bilarna från E18 efter det inkomna larmet.

-Det är ofta vi får ta hand om fordonen vid kökrockar när det är mycket trafik. Många är inte vana vid stillastående trafik och är därför inte beredda på att bromsa in i tid, säger Pehr Albertsson.

Polisen kommer under de kommande dagarna att utreda orsaken till olyckan, samt utreda frågan om eventuell vårdslöshet i trafik. 

Fotnot: I en situation med många fordon inblandade och flera skadade är det i det inledande skedet svårt att veta exakt hur många personer som varit inblandade, hur många fordon som varit inblandade och flera andra uppgifter som kan vara av värde för läsarna.

Det kan tyckas som om rapporteringen blir motsägelsefull - men det kan tyvärr inte undvikas när uppgifterna om händelseförloppen inledningsvis är vaga, beroende på att en räddningsinsats pågår.

Mer läsning

Annons