Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre åkerier i konkurs: Miljoner i skulder

Närmare 50 miljoner riskerar leverantörer, kreditgivare och staten gå miste om i den senaste tidens konkurser i tre av Västerås största åkerier.
Senare i veckan ska bolagens företrädare gå ed på att de upprättade bouppteckningarna är riktiga.

Annons

Största smällen noterades i HVF transport AB. Bristen i boet uppgår till hela 34,2 miljoner kronor.

Tillgångssidan är ytterst begränsad i form av fordon, maskiner och inventarier som tillsammans värderas till 90 000 kronor.

Läs också: Västerås största åkeri i konkurs

Skuldsidan är desto större eller sammanlagt drygt 34 miljoner kronor. Av dessa utgör leverantörsskulderna drygt 8,5 miljoner kronor.

Att konkursförvaltaren, advokat Anders Sandberg i Örebro, ska få ihop till någon utdelning åt fordringsägarna ser tämligen mörkt ut.

Bouppteckningen i Svanbom i Västerås AB visar på en brist i boet på cirka 8,2 miljoner kronor.

Läs också: Åkeri med 48 anställda har ansökt om konkurs

Här finns dock realiserbara tillgångar som beräknats till 2,2 miljoner kronor medan skulderna uppgår till 10,4 miljoner kronor.

I närbesläktade Västerås fjärrtransporter AB visar bouppteckningen på en brist i boet på 5,1 miljoner kronor.

Tillgångarna, i form av bland annat en kundfordring på DSV Road AB på drygt 2,7 miljoner kronor, uppgår totalt till 3,6 miljoner kronor medan skulderna landar på 8,7 miljoner kronor.

I två av företagen har staten bidragit med lönegaranti. Till de anställda i HVF transport AB har så här långt utbetalats drygt 9,6 miljoner kronor. Motsvarande belopp i Svanbom i Västerås AB är 4,5miljoner kronor.

Bouppteckningarna visar också att Svanbom i Västerås AB har en fordran på Västerås fjärrtransporter AB på drygt 7,5 miljoner kronor, men i och med att båda numera försatts i konkurs är utsikterna för det förstnämnda bolaget att få igen de utlånade pengarna i praktiken borta.

För pluskunder: Åkeriet Svanboms konkursförvaltare: "Fullt upp med att säkra lönerna för de anställda"

Mer läsning

Annons