Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Tror det var en jägare"

En plötslig smäll i vindrutan. Mikael Björk kastade sig instinktivt ner, rädd för att ha blivit beskjuten.

Annons
Blev rädd. Mikael Björk från Västerås körde på en väg mellan Torsvi gård och Brandholmssund när han tror att han blev beskjuten. Vindrutan fick en kraftig skada.

Det var när Mikael Björk från Västerås kom körande söder om Enköping i tisdags förmiddag som något som lät som en skott träffade bilen.

Han var på väg från en kund tillbaka till kontoret i Enköping. Söder om stan, i höjd med Torsvi gård, passerar han några jägare på en skogsväg. Han tänker inte mer på det förrän det strax efteråt smäller till rejält i vindrutan.

– Det bara small i rutan, så det dånade, säger Mikael, fortfarande skärrad av händelsen några dagar efteråt.

Mikael kastade sig ner på passagerarsidan i bilen, livrädd som han själv säger.

– Jag försökte stanna bilen men det gick inte, så jag tog fart och åkte därifrån, men undrade vad fan det var som smällde. Jag körde snabbt därifrån.

Han gjorde en snabbkoll av sig själv, oroad för att ha blivit skadad.

– Jag kollade huvudet i backspegeln. Konstiga saker man får för sig, säger han och skakar lite på huvudet.

Rutan på hans företagsbil har spår efter smällen. Vad för sorts smäll det var vill Mikael gärna veta. Han misstänker att det kan ha varit ett skott från en jägare, att någon missat målet under älgjakten. Han har polisanmält.

– Det syns ju att det inte är något stenskott. Jag tänker mycket på vad det kan ha varit, att det kunde varit jäkligt nära.

På framrutans nedre hörn finns ett några centimeter stort hål, men bara genom det översta lagret glas. Runt om finns sprickor i glaset i en radie av 28 centimeter. I går undersöktes bilen av polisens tekniker.

Funderingarna hos Mikael är många. Var det en förlupen kula från en jägare? Om den hade gått igenom rutan, hade den träffat honom i bröstet. Han är märkbart tagen av händelsen.

– När jag är hemma tänker jag inte så mycket på det, det går hyfsat, men när jag väl tänker på det mår jag dåligt. Jag är glad om jag får veta om det är ett stenskott. Polisen sa till mig att om det var en kula, om den hade kommit framifrån, då hade den suttit i hjärtat på mig.

Skärrad. ”Hade det tagit upp i hörnet på höger sida, skitsamma, men just den regionen” säger Mikael om skadan på rutan.

Sköts till döds

I småländska Ljungby sköt en jägare ihjäl en skidåkare 2010. Jägaren sköt efter en älgkalv. Kulan som gick igenom kalven fortsatte och träffade en 71-årig skidåkare som råkade befinna sig

i samma område som jaktlaget. Skidåkaren avled.

Jägaren åtalades för vållande till annans död. En oenig tingsrätt bedömde det som en olyckshändelse och friade jägaren. Domen fastställdes senare av hovrätten.

Mer läsning

Annons