Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffa tider för citys klädbutiker

Det är svåra tider för kläd- och skohandlare i city, visar nya handelssiffror. Andra branscher i stadskärnan klarar sig bättre. Inte minst kaféer och restauranger.

Annons
Ombyggnader stör. Marie Schyll och Christine Lindeborg driver Två systrar i Gallerian. De tappar kunder och tror att det även beror på ombyggnader. Passagen utanför deras butik som förr ledde till Skrapan         är tillfälligt stängd.Foto: Per Groth

I går presenterade analysföretaget HUI Research en ny rapport om detaljhandeln i kommunen 2012.

Omsättningen ökade med närmare 6 procent i Västerås som helhet, vilket varit känt sedan september. Nytt är att siffran brutits ner på de olika handelsområdena city, Erikslund och Hälla.

Cityhandeln ökade med 2 procent, samma som detaljhandeln i hela landet i snitt.

Henrik Vestin, senioranalytiker på Hui Research, presenterade rapporten för handlare, politiker och kommuntjänstemän och han menar att siffrorna för city är överraskande bra med tanke på konkurrensen från främst Erikslund. Ökningen beror på satsningar i stadskärnan som haft positiva effekter och att befolkningen ökar, menar han.

Cityhandeln omsatte 1,9 miljarder kronor i fjol.

Dagligvaruhandeln – livsmedel – ökade med 9 procent, restaurangnäringen växte med 8 procent och hem och fritid med 4.

Men sällanköpen minskade och beklädnad, där kläder och skor ingår, tappade 7 procent i omsättning i city. De branscherna backade i hela landet, men den stora förklaringen antas vara Eriks- lund Shopping Center som hade sitt första helår i fjol.

Erikslundsgallerian innebar många fler kläd- och skobutiker som konkurrerar med city om kunderna.

Marianne Ohlson, ägare till Gina Tricotbutikerna i city och på Erikslund och aktiv i Västerås citysamverkan, var på mötet när siffrorna presenterades.

Hon menar att läget är allvarligare för city än rapporten visar. Hon menar att tappet i city under 2013 kommer att bli större än för 2012. Särskilt för sko- och klädbutiker.

– Vi är inne i en jobbig period nu.

Gina Tricotbutiken på Erikslund går däremot bra.

– Jag tar det vi tjänar där ute och lägger som plåster här i city där vi blöder.

Hon tycker att fastighetsägarna i centrum borde sänka butikshyrorna. Hon hoppas också att västeråsarna ska handla mer i city för att stötta butikerna om de vill ha en levande stadskärna.

– Jag tror och hoppas på city, jag är pro-city.

Marie Schyll och Christine Lindeborg driver underklädesbutiken Två systrar i Gallerian. De märker av nedgången men är optimister.

– Jag tycker ändå att de jobbar på bra nu i Citysamverkan, säger Christine Lindeborg.

– Jag tror att det vänder, kunder säger att de vill gynna city, säger Marie Schyll.

Montaha Back, butikschef på Din sko i Centrahuset tror att dyr parkering påverkar. Det tror också Anders Östgren som äger Strands på Vasagatan. Han skulle också se att fastighetsägarna anpassar hyrorna till dagens verklighet för handlarna.

– Jag tror ändå att city kommer att klara sig.

Ombyggnader stör. Marie Schyll och Christine Lindeborg driver Två systrar i Gallerian. De tappar kunder och tror att det även beror på ombyggnader. Passagen utanför deras butik som förr ledde till Skrapan         är tillfälligt stängd.Foto: Per Groth
Anrik butik. Anders Östgren på Strands som funnits sedan 1909 tror att nedgången fortsätter. ”Vi har svårt hålla siffrorna”.
”Gått bra”. Tove Johansson, butikschef Scorett, säger att de inte tappade sju procent i fjol, men i höst är det tungt, säger hon.$RETURN$$RETURN$
Igor. Även i nya hyllade gallerian har butiker stängt.
Jag tar det vi tjänar där ute och lägger som plåster här i city där vi blöder. Marianne Ohlsson, som driver två Gina Tricotbutiker, varav den i city har det svårt.

Mer läsning

Annons