Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tullen stoppadehans piller

Sterian Batist väntade förgäves på sina mediciner. De hade sänts tillbaka till avsändaren, utan att han hade fått veta om det.

Annons
Piller från Indien. Sterian Batist har några piller kvar, men när han skickade efter ny medicin stoppades pillerburkarna vid gränsen.

– Nej, det här ska man inte acceptera i ett utvecklat land som Sverige. Det låter otroligt att man inte har rutiner när något sådant här händer, säger han.

Sterian Batist har allergiska hudproblem och de starka steroidmedicinerna som han har fått från svenska läkare har inte fungerat. I stället har han sökt alternativa vägar. Till slut hittade han en medicin som hade effekt. Problemet var att den kom från en klinik i Indien.

Förra året skickade han efter nya mediciner, men de dröjde märkligt länge. När han undersökte saken visade det sig att paketet hade skickats tillbaka till den indiska kliniken.

Han tog kontakt med Tullverket, som i sin tur hänvisade till Läkemedelsverket och Posten. Tullen och Posten ville ha exakta uppgifter om paketets kollinummer, exakt datum och innehåll, vilket var svårt när han inte ens hade fått se paketet. Utan dessa uppgifter ville de inte hjälpa honom. Han har skrivit en rad skrivelser och har fått svala byråkratiska svar.

En intressant detalj är att det handlar om homeopatiska preparat, som är så utblandade att de i stort sett bara är sockerpiller.

– Det är inte relevant för mig om läkarna i Sverige inte erkänner homeopatiska preparat. Pillerna fungerar på mig, och då spelar det ingen roll om de fungerar medicinskt eller om de bara har placeboeffekt. Men om de inte anses vara mediciner i Sverige, varför kan de då inte importeras?

Mer läsning

Annons