Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunga brevluckor skadar brevbärare

Brevinkasten är för tröga. Tunga brevluckor ger brevbärarna arbetsskador och måste byggas om.

Annons
Fingerknäckare? Posten och Bring Citymail kräver ombyggnad av tröga brevlådor, så att inte brevbärarna stupar på sin post.

Det kravet har Posten och Bring Citymail gemensamt skickat till flera olika fastighetsägare i Västerås. Både postarbetsgivare och fackföreningar, har förklarat krig mot ospänstiga fjädrar och tunga lock på dörrarnas brevspringor.

– Postmarknaden är i förändring, och breven blir färre. Det blir därför betydligt längre turer för brevbärarna. Det är ett fysiskt krävande arbete, och allt fler brevbärare har besvär i rörelseorganen. Du kan ju tänka dig hur det är för en brevbärare som har mellan 900 och 1 000 avlämningsställen varje dag, säger Per-Åke Oskarsson, distriktschef för Posten i Västerås.

Med ”rörelseorganen” menar han allt från utslitna knän till fingrar som stukas mot envisa brevluckor.

En fastighetsägare som har fått motta ett krav är bostadsrättsföreningen Oxenstierna på Bäckby. Husen och brevinkasten är byggda kring 1970, och brevluckorna är bland de mer tröga.

Enligt Arbetsmiljöverket får ett brevinkast ha högst 8 newtons tryck. Den trögaste lådan på Axel Oxenstiernas gata uppmättes till 22 newton.

Men ännu trögare brevluckor har uppmätts på Soldatgatan och Ringduvegatan.

Vad händer om gamla fjädrar inte byts ut? Måste de boende hämta ut sin post på Postens utlämningsställen?

– Vi ska nog komma överens med alla fastighetsägare. Nu kräver vi bara en handlingsplan, och det har vi fått in från de flesta av fastighetsägarna.

Mer läsning

Annons