Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turister vill ha action i sommar

Många spanjorer turistar i Västerås i år. Och här erbjuds de action.

Annons
På visit. Felix Müller och Boris Pawlokowski från Karlsruhe i Tyskland besöker Domkyrkan i Västerås. Med sig har de kompisguiden Natalia Muller.Foto: Tony Persson¿

– Vi försöker lyfta fram att vi har ett stort utbud av aktiviteter. Turister vill se saker men även göra saker när de är här, säger Pernilla Törngren som är turistbyråchef.

Hon räknar upp några aktiviteter: att man kan hyra specialfordonen Segway och Zoomcamp nere vid småbåtshamnen och att det finns en ny höghöjdsbana på Björnön.

– Det är ju kul även för västeråsarna att det finns nya saker att göra.

Det går inte att säga om det är fler utländska här förrän efter säsongen när respektive besöksmål rapporterar in hur många besökare de haft.

Men av tillströmningen av folk till turistbyrån att döma är det ungefär som vanligt. Nationaliteterna är också bekanta. Där finns förstås tyskar men även fransmän och spanjorer.

Pernilla Törngren noterar att det är ovanligt många spanska besökare i stan.

Hon gissar att det hänger ihop med att vi har Mälar-dalens högskola, som har en del studenter från Spanien, och att Ryanair flyger mellan flera spanska städer och Västerås.

– Jag kan tänka mig att släkt och vänner passar på att turista här.

I fjol sommar arrangerades gruppresor till Västerås från Österrike. Totalt besökte 3 000 österrikare vår stad. I år blir det inget liknande.

Pernilla Törngren lyfter fram hur stor betydelse Mikael Genbergs hotell har för att locka hit turister.

När en utländsk tidning eller tv-kanal berättar att man kan sova under vattnet i Hotell Utter Inn i Mälaren så får Turist-byråns hemsida fler besökare.

Mer läsning

Annons