Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Avgör själv - farligt?

Snart inviger staden nya, enorma elektroniska välkomstskyltar. De är livsfarliga för trafikanterna, anser Trafikverket.

Annons

Trafikverket har gjort noggranna studier av hur elektroniska skyltar med växlande bilder och budskap påverkar bilförare. Den omfattande studien som är alldeles färsk visar att bilförarna tittar för länge på skylten, skyltarna i studien släcks ned i vår.

- Skyltarna är livsfarliga, säger Staffan Gräns som är nationell samordnare på Trafikverket och arbetar just med ärenden av den här typen.

En vanlig skylt som berättar om en avfart eller vägnummer läser en trafikant av på någon tiondels sekund.

De elektroniska skyltarna väcker helt andra beteenden hos oss.

- Skyltarna har rörliga motiv, dyker något sådant upp i utkanten av vårt synfält dras blicken dit. Så fungerar vi människor, säger Staffan Gräns.

Eftersom det är så mycket att läsa av på skyltarna, det kan vara både växlande bilder och texter tar det ungefär två sekunder att titta på skylten. Det är lång tid i trafiksammanhang.

57 000 bilar passerar varje dag någon av de nya skyltarna i västerås.

Tumregeln om att man ska räkna ettusenett, ettusentvå, ettusentre för att hålla ett säkert avstånd till bilen framför ger lite perspektiv på de två sekunderna. Det är våra säkerhetsmarginaler som försvinner.

- Händer det mycket annat i trafiken där skyltarna står förstår man ju vad det innebär, säger Staffan Gräns på Trafikverket..

Trafikverket överväger nu att få ut med den färska informationen om hur farliga skyltarna är till landets alla kommuner och länsstyrelser.

Alf Westerdahl som är projektansvarig på Västerås Co blir förvånad över informationen om att Trafikverket bedömer att elektroniska skyltar är farliga.

- Vi har ju skickat förslaget om skylten på remiss till dem. Och som jag bedömer har vi följt alla deras riktlinjer, bland annat om hur långt från vägen skylten ska stå och hur stor skylten får vara, säger Alf Westerdahl.

Tillstånd till skylten fattade länsstyrelsen, de skickade ärendet på remiss till Trafikverket.

De nya välkomsskyltarna som står vid E-18 infarterna till Västerås ska få en högtidlig invigning 29 september.

Västeråsskyltarna lyses upp med hjälp av LED-teknik och är mer energisnåla än de gamla (som får stå vid infarterna från Fagersta respektive Sala).

Varje skylt har en totalt lysande yta på 35 kvadratmeter. Det är de största kommunskyltarna i Sverige. Syftet är att synliggöra Västerås och stadens nya vision, Vision 2026. Skyltarna ägs av Västerås stad och drivs av stadens marknadsföringsbolag Västerås Co. Just nu håller man på att arbeta fram riktlinjer och en kostnadsbild för att få synas på skyltarna.

Omfattande studie

Trafikverket har färska resultat från en omfattande undersökning som gjorts under ett par år. Trafikverket gav tillstånd till att sätta upp åtta elektroniska skyltar längs en av de mest trafikerade sträckorna i Stockholm, på E 4:an.

Trafikverket gick metodiskt tillväga vid undersökningen av de elektroniska skyltarna. De lät VTI, Väg- och trafikforskningsinstitutet dels mäta hur många olyckor som hände vid skyltarna, hur det påverkade bilisternas hastighet och en grupp erfarna bilförare i åldern 35 - 55 år deltog i en fältstudie där deras beteende vid skyltarna kartlades. Det är grunden till att försöksskyltarna släcks.

Mer läsning