Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Här bor grisar som har knorren kvar

I flera EU-länder får grisarna antibiotika i förebyggande syfte och deras knorrar klipps av

Annons

Grisbonden Jonas Petterssons djur har knorren kvar och antibiotika används bara när djuret är sjukt.

Importen av griskött från EU-länder ökar.

– Det beror på att att efterfrågan på fläskkött är större än tillgången här. Lönsamheten i branschen är inte heller god, därför finns det inte längre så många grisbönder kvar, säger Jonas Pettersson, grisbonde på Öster Munga jordbruk.

Han anser att det verkligen inte finns någon anledning att klippa av grissvansen och att det dessutom inte är lagligt enligt EU-direktiv.

– Det är heller inte tillåtet att ge djuren antibiotika i förebyggande syfte, men med den djurhållning vissa EU-länder klarar de sig inte utan det.

Där tas de från suggan redan vid tre, fyra veckor och då är de mycket känsliga för sjukdomar. På grund av djurtätheten där det är stor risk för luftburen smittspridning, därför måste de ge medicin i förebyggande syfte.

Lars Kallsäby (C) utmanar handlare att inte sälja importerat fläskkött och butiken City Gross slutar sälja danskt fryst kött. ”Som en markering mot den danska hanteringen av grisknorrar och användningen av antibiotika”.

Ingmar Kroon, presschef för Willys, Hemköp och Axfood, säger att de vill sälja mer av svenskt kött.

– Men efterfrågan är större än tillgången. Inför 2013 satte vi upp som mål att öka försäljningen av svenskt kött med tio procent, det blev 13 procent. Vi jobbar vidare med den ambitionen.

Christer Hedin, stormarknadschef, Coop Forum, Stenby, säger att företagsledningen arbetar just nu för ett gemensamt ställningstagande i frågan, som ska gälla för hela Coop.

– Det är cirka femtio kronors skillnad i kilopris mellan dansk och svensk fläskfilé, konsumenten väljer till övervägande del dansk, deras plånbok bestämmer över det etiska.

Mer läsning