Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Kolla in Kurts unika film från Västerås påsken 1966

Annons

Påsken 1966 hade Kurt Fröberg just skaffat sin första filmkamera. Nu kan du se hans över 50-år gamla påskskildring på nätet.

Påsken 1966 skulle Västeråsbon Kurt Fröberg fylla 15 år och hade just fått en av dåtidens hetaste teknikprylar – en super 8-kamera.

– Jag hade precis fått eller köpt den och var ute på stan och filmade, jag tror jag hade stativ också, berättar han.

Film har fortsatt vara ett intresse genom livet. Lagom till 50-årsdagen av övergången till högertrafik lade han ut sin egen filmskildring av händelsen, som VLT berättade om här.

Sen den unika filmen från dagen H i Västerås

– Det har varit en av mina stora hobbies sen då och framåt. Nu kände jag att det kunde vara kul att lägga ut det här när det är påsk.

Filmen finns upplagd på Youtube, och har fått spridning bland annat genom Facebookgruppen "Du vet att du är från Västerås om du..." där den snabbt blev en like-raket och fick många kommentarer.

En kvinna berättar att hon kände igen sin mamma, och många har känt igen den man i basker och rock som kommer cyklande en liten bit in i filmen, vid 1:10 ungefär.

– Det är Bror Samuelsson, han var musiklärare i staden, och ledde Mariakören. Jag hade honom själv som musiklärare så det var nog därför jag reagerade och började filma honom, säger Kurt Fröberg.

Den som kan sitt Västerås känner igen många miljöer, Svartån, Sigmavaruhuset, Stadhustornet, och Stora torget där det säljs påskris på filmen.

Och de här två filmerna är bara början. Kurt har köpt en professionell filmscanningsutrustning och har mycket material kvar att ösa ur.

- Jag har lite diverse som jag funderar på klippa ihop och lägga ut på Västerås allmänt. Jag ska göra mina egna filmer först, det är kanske ett hundratal, sen ska jag kanske åta mig att göra vissa andra jobb, säger han.

Kurt Fröberg fångade påsken i Västerås 1966 på bild.

Mer läsning

Annons