Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Världspremiär för dansande robot

Intresset var på topp inför gårdagens världspremiär på Den döende svanen i Göteborg. Dansen utfördes av en robot från Mälardalens högskola, skrudad i svarta fjädrar och dito tyll, som med darrande vingar och uttrycksfull hals rörde sig till Tjajkovskijs musik från baletten Svansjön.

Annons

Även om robotfågeln var litet nervös och åtminstone någon gång fick ta hjälp för att komma vidare när de böljande vingarna fastnade i kroppen. Vilket inte hindrade att applådåskorna på Forskartorget dånade efter fyra minuterspremiären.

Dansen var koreograferad av Åsa Unander-Scharin och inspiratör var Kerstin Gauffin som arbetar med teater och kreativa möten på Mälardalens högskola.

Professor Lars Asplund var nöjd med framträdandet och framhöll att vingarna, halsen och näbben hade 19 olika leder. Han har utvecklat robotsvanen utifrån det examensarbete med den en meter höga robot som studenten Alexander Larsson skapat.

Asplund, som är professor i datavetenskap, säger att han vill utforska vad gränserna går för vad en robot kan göra och vilka mänskliga uttryck den kan ta sig.

På frågan om han till nästa års bokmässa tänker introducera en bokläsande robot duckade han, men sade samtidigt att man aldrig kan sia något om framtiden,

– Vi får se vad som händer, tillade han.

Mer läsning

Annons