Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två år för brutalt taxirån

24-åringen och hans kompis hade varit på kräftskiva när de bestämde sig för att ta en ”springtaxi.” Det slutade med att chauffören blev rånad och nedslagen.

Annons
Taxiföraren Taher Bukani i Västerås blev svårt misshandlad av rånaren.

På fredagen dömdes 24-åringen för rån. Straffet blir fängelse i två år.

Det var söndagen den 21 augusti klockan 04.40 som männen ringde efter en taxi och ville åka till Södra Gryta. Under bilresan ändrade de sig och ville istället bli avsläppta vid Ica Grytan.

Intet ont anande körde chauffören till den bestämde platsen och när han var framme och ville ha betalt sprang en av männen till skogs. 24-åringen dröjde sig kvar.

Enligt 24-åringen gick taxichauffören till attack, och 24-åringen ska ha slagit tillbaka i nödvärn. Den förklaringen tror inte rätten på. Taxichaufförens skador stämmer in på hans egen berättelse – 24-åringens låter konstruerad och i några avseenden egendomlig.

Taxichaufförens skador stämmer också med rättsläkarens bedömning – han fick hårda slag, eventuella sparkar, i både huvud och i ansiktet.

Chauffören svimmade och när han vaknade till efter cirka 45 minuter hade han kraftig huvudvärk och kräktes blod. Hans plånbok, hemnycklar och bilnyckeln var också försvunna.

24-åringen nekar till att ha tagit sakerna, men inte heller den förklaringen tror rätten på. Istället anser de att 24-åringens handlade är hänsynlöst. Att ta en medvetslös person saker och försvinna därifrån utan att bry sig om han skulle klara sig eller få hjälp.

Än i dag lider taxichauffören av sviter från misshandeln. Han har svårt att vrida huvudet mer än 45 grader och besväras av yrsel och avsaknad av känsel och balans. Han är fortsatt sjukskriven.

- Jag är glad att han fick ett strängt straff. Men han är också ett offer, vad jag har förstått, säger den drabbade Taher Bukani.

Kommer du att kunna gå tillbaka till jobbet?- Det vet jag inte. Läkarna säger att en sån här skada kan ta tid.

24-åringen döms också att betala ett skadestånd på 24 750 kronor till chauffören.

Mer läsning

Annons