Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två får miljonsmäll

En 38-årig man från Västerås och en 49-årig man från västra Västmanland ska betala flera miljoner vardera i obetalda skatter.

Annons

Det hela började år 2005-2006 när Skatteverket granskade en firma i västra delarna av Västmanlands län som handlade med begagnade bilar och båtar.

Såväl 38-åringen som 49-åringen greps, men 38-åringen friades från alla brottsmisstankar. 49-åringen däremot dömdes 2005 till åtta månders fängelse för ekonomisk brottslighet i samband med en tidigare bilfirma han ägt.

49-åringen dömdes även på 1990-talet till flerårigt fängelsestraff för ekonomisk brottslighet.

Skatteverket anser att 38-åringen, som varit den formelle företrädaren för det nu aktuella begagnade bil- och båtföretaget, drivit företaget vidare under flera år trots att bolaget hade skatteskulder.

49-åringen var under hela tiden bolaget existerade dess faktiska företrädare, 38-åringen var att betrakta som bolagets "ansikte utåt" när de tidigare straffade och skuldsatte 49-åringen av naturliga skäl inte kunde synas eller sätta sin namnteckning på papper.

Skatteverket anser att 38-åringen ska betala drygt 3,8 miljoner kronor solidariskt med bolaget, plus den ränta som hunnit samlas, för de skatteskulder som uppstod då 38-åringen var den formelle företrädaren.

Likaså anser Skatteverket att 49-åringen ska betala drygt fem miljoner kronor för sin mer omfattande inblandning i företaget, likaså solidariskt med företaget.

Båda männen överklagade Skatteverkets beslut till Länsrätten, nuvarande Förvaltningsrätten.

38-åringen anser att hans medverkan bara var av formell art, och att han inte haft någon kännedom om skatteskulderna. 49-åringen anser sammanfattningsvis att Skatteverkets uppgifter är felaktiga och att ingen skatt undanhållits.

Förvaltningsrätten går dock på Skatteverkets linje och dömer männen att betala de ovannämnda beloppen. Domen kan överklagas till kammarrätten.

Mer läsning

Annons