Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två företagare får skattesmäll

Två män från Västerås riskerar omfattande skattesmällar sedan två rättsinstanser ansett att de ska beskattas med hundratusentals kronor vardera.

Annons

Anledningen är att männen, 39 och 50 år gamla, varit formella eller faktiska företrädare för ett företag där det förekommit omfattande fiffel med falska fakturor och användning av svart arbetskraft inom bygg- och anläggningsbranschen.

Skatteverket kom bolaget på spåret då de gjorde revision hos ett annat företag som sysslade med uthyrning av utländsk arbetskraft.

Där säkrades märklig e-postkorrespondens där en av de båda västeråsarna av allt att döma beställde falska fakturor som skulle uppgå till vissa belopp. Samt även instruktioner för hur utländsk personal till synes ska hyras ut till västeråsarnas företag.

Skatteverket menar i stället att avtalen som ingåtts syftat till att undvika att betala skatter och avgifter.

Enligt Skatteverket har falska fakturor för över sex miljoner kronor ställts ut, och samma belopp har undanhållits beskattning.

Av de pengarna menar Skatteverket att huvuddelen gått till att betala svart arbetskraft, men också att de båda västeråsarna tagit ut svart lön på nästan en miljon kronor vardera ur bolaget.

De båda västeråsarna har därför – mot sitt nekande – av Skatteverket påförts inkomster på 900000 kronor vardera för taxeringsåret 2008 samt skattetillägg på 40 procent.

Såväl förvaltningsrätten i Uppsala som kammarrätten i Stockholm anser att bevisen talar för att Skatteverket haft rätt.

Mer läsning

Annons