Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två kvinnor åtalas för grova rattfyllor under Summer Meet – en kunde knappt gå

Två kvinnor åtalas var för sig för att ha kört bil trots höga promillehalter alkohol i blodet. Det inträffade under Summer Meet. En av kvinnorna var så full att hon varken kunde blåsa i polisens sållningsinstrument eller stå stadigt, enligt förundersökningen.

Annons

Den 6-8 juli ägde Summer Meet rum i Västerås. I samband med det stoppades flera personer som misstänktes för rattfylleri.

Nu åtalas två av dem. Dels en 54-årig kvinna som misstänks ha orsakat en trafikolycka då hon körde in i en annan personbil på Hällaparkeringen den 7 juli. Hon körde ifrån olycksplatsen men stoppades av polis. Hon var då så berusad att hon hade svårt att blåsa i sållningsinstrumentet.

Enligt ett polisvittne hade kvinnan svårt att stå stabilt och behövde stödjas när hon leddes från bilen. Analysresultatet visade att hon hade 2,83 promille alkohol i blodet. Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille. Hon har erkänt rattfylleri, men nekat till att hon kört på ett annat fordon.

Samma dag, vid strax innan midnatt, stoppades en 29-årig kvinna på Köpingsvägen i Västerås. En hästpatrull hade fått syn på hur hon försökte vända fordonet på vägen, vilket orsakade ett trafikstopp.

Vid en kontroll visade det sig att kvinnan saknade ett giltigt körkort (det var återkallat) och uppträdde berusat. Analysresultatet visade att hon hade 1,99 promille alkohol i blodet. Hon har dock nekat till att det var hon som körde bilen.

Båda kvinnorna åtalas nu för grovt rattfylleri. Den 54-åriga kvinnan åtalas också för obehörigt avvikande från trafikolycksplats och den 29-åriga kvinnan för grov olovlig körning. Västmanlands tingsrätt ska avgöra om åtalet räcker till en fällande dom, trots att kvinnorna i vissa delar nekar.

Polisen sammanfattade årets nya bilträff som relativt lugn, i jämförelse med tidigare upplagor av Power Meet. Däremot rapporterades fler rattfyllor än 2016. Enligt polisens statistik anmäldes 11 rattfylleribrott. Föregående år, under Power Meet, rapporterades 7.

Läs också: Åklagaren: Brott att lämna hund i varm bil

Mer läsning

Annons