Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvååring skållades - mamman får fängelse

Tvååringen fick ligga i timmar med fruktansvärda smärtor efter att hans hand skållats. Nu döms hans mamma till fängelse.

Annons

Den 24-åriga mamman flyttade i november från Västerås till Stockholm och sin nya 32-åriga pojkvän. Under våren kunde både pojkens pappa och förskolepersonal se flera blåmärken på tvååringen. En kväll i juni fick sedan pojken sin hand skållad.

Enligt mamman hade styvpappan hållit pojkens hand under rinnande, hett vatten så att den svullnat upp till dubbel storlek. Samtidigt skyllde pojkvännen på mamman och sa att det var hon som skållat, slagit och lyft pojken i öronen.

Vid en läkarundersökning hittades över 70 olika skador på tvååringen. Det är alldeles för många för att han skulle ha kunnat orsaka dem själv, förklarade en läkare för tingsrätten.

Tingsrätten betvivlar inte att pojken blivit misshandlad, men anser att det inte finns tillräcklig bevisning för att fälla styvpappan. Mammans berättelse är inte logisk och hennes reaktioner på misshandeln är märkliga, skriver rätten i domen. Styvpappan berättade för tingsrätten hur det i stället var mamman som misshandlat pojken, men eftersom hon inte åtalats för misshandeln har inte tingsrätten prövat om det funnits tillräcklig bevisning för att fälla mamman.

Men trots det dömer tingsrätten mamman till ett års fängelse för grov misshandel. Tvååringens brännskador var så allvarliga att huden lossnade från handen och han måste enligt läkare ha haft fruktansvärda smärtor. Ändå dröjde det till morgonen efter innan paret åkte in till Astrid Lindgrens barnsjukhus med pojken. Som förälder borde den 24-åriga kvinnan ha sett till att han fått vård han uppenbart behövt, anser tingsrätten.

Den tvåårige pojken bor nu med sin biologiska pappa i Västerås.

Mer läsning

Annons