Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvätta kläder med fjärrvärme

Mälarenergi är först i landet med att använda fjärrvärme till tvätt- och diskmaskiner samt torktumlare. Det minskar hushållens elanvändning.

Annons

Tekniken håller på att bli verklighet på Öster Mälarstrand och i Barkarö. Detta i samarbete med det kommunala bostadsbolaget Mimer respektive Aroseken.

Efter årsskiftet kommer de första hyresgästerna att få bekanta sig med den nya tekniken – I den mån de märker av det. Vitvarorna ser nämligen ut som vanligt.

Anslutningarna till fjärrvärmen är dolda bakom maskinerna. Skillnaderna inuti är också små, i diskmaskinerna handlar det exempelvis om ett extra hölje på ett rör.

För övrigt fungerar maskinerna som vanligt. Det betyder att man kan gå över till eluppvärmning när som helst, till exempel vid avbrott i fjärrvärmeleveranserna.

Mälarenergi testar tvättmaskiner och torktumlare i personalens omklädningsrum. Om någon månad kan man se resultat, enligt Kjell Andersson på Mälarenergi.

Man ska även testa fjärrvärmedrivna torkskåp på en förskola. Anledningen är att barnomsorgen ofta torkar barnens kläder.

Än så länge är det bara företaget Asko som tillverkar fjärrvärmedrivna vitvaror. Men konkurrenterna är intresserade av tekniken, framhåller Kjell Andersson.

Han påpekar att tekniken är lämplig även i länder som saknar fjärrvärme. Där kan man i stället använda solfångare och bergvärme.

Intresset för tekniken beror på elprisets utveckling. Ju högre pris desto mer intressant blir det att ersätta el med fjärrvärme.

Mer läsning

Annons