Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvättens framtid oklar

Landstinget tänkte tjäna 6 miljoner om året på att tvätta sin byk i Dalarna. Men nu kanske det blir annorlunda.

Annons

I maj beslöt dåvarande landstingsledningen att tillsammans med landstingen i Uppsala, Sörmland och Örebro län samarbeta med Dalarna om att sköta tvätten där. Dalarnas landsting driver sedan snart ett år ett eget tvätteri, Fredriksbergstvätten, och tanken var att de andra landstingen skulle bli delägare.

Men Sörmland har hoppat av samarbetet med motiveringen att den ekonomiska vinsten inte skulle bli så stor som man trott – marknadspriserna sjunker. Dessutom vill Sörmland hitta en lösning som är bättre för miljön.

– Det är svårt att säga hur vi ska göra, säger landstingsrådet Denise Norström (S). Vi måste ha mer fakta.

Just nu håller hon båda dörrarna öppna: fortsätta samarbetet eller göra en upphandling. Men beslutet bör tas i år eftersom det nuvarande avtalet med Berendsens tvätteri i Eskilstuna upphör i början av 2012.

– Det finns fördelar med båda, men vi måste ha mer underlag. Just miljödelen är en av anledningarna till att vi måste göra en djupdykning i det här.

Till exempel skulle transporterna öka – och därmed koldioxidutsläppen – om tvätten i Dalarna anlitas jämfört med Berendsens. Dessutom påverkar tvätteriernas olika förbrukning av energi, vatten och kemikalier hur stor påverkan blir på miljön.

Eskilstunatvätten har en fördel vid en upphandling eftersom de äger alla textilier som landstinget använder, alltifrån lakan och kalsonger till personalkläder, och bör därmed kunna lägga ett lägre pris än andra anbudsgivare.

Om Landstinget i Västmanland väljer att bli delägare i Dalarnas tvätteri måste textilierna upphandlas särskilt.

Mer läsning

Annons