Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingades köra omkull av bilist

Andreas Genberg och en annan cyklist skadades när en bilist plötsligt svängde in framför dem.

Annons
Visa hänsyn i trafiken! Dante Vicini och Andreas Genberg hoppas att tisdagens olycka får bilister att respektera cyklister mer.

Olyckan inträffade under ett träningspass med Västerås cykelklubb i tisdags kväll. Andreas var med i en grupp på fem cyklister.

De kom från Ramnäs och var på väg mot Hallstahammar på 252:an. De körde i cirka 40 kilometer i timmen och låg på ett led med halvmeter emellan sig.

Då möter de en vit Volvo 850 som i hög fart och utan att blinka gör en snäv vänstersväng in på Lisjövägen, precis framför dem. Cyklisterna tvingas tvärbromsa för att inte köra in i bilens sida.

Föraren smet i väg.

Andreas och en annan träningskompis slog i asfalten och fördes i ambulans till sjukhuset i Västerås. Först i går morse kunde han lämna akuten, omtumlad och haltande med blåslagen höft och sårig armbåge.

– Vi hade väldig tur, vi fick bara lindriga skador.

Det är första gången som Andreas kör omkull på träning. Olyckor är sällsynta i klubben men tillbuden med bilar är vanliga.

– Jag tror inte att bilisten hade svängt likadant framför en traktor.

Klubben gör mycket för att medlemmarna ska cykla säkert men det krävs också att bilisterna visar hänsyn och samspelar i trafiken, påpekar Dante Vicini som är klubbens ordförande.

– Bilister måste lära sig leva med cyklister, vi blir allt fler. Vi har 550 medlemmar, en fördubbling på några år.

Ett annat tips till bilister är att tuta en bit före omkörning av en klunga. Då hinner cyklisterna gå ut på kanten.

Mer läsning

Annons