Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga lurade på Facebook

Polisen varnar nu Facebookanvändare i Västmanland för bedrägerier.

Annons

Enligt polisen har flera personer, främst ungdomar, lurats att lämna ut sina kontouppgifter och koder via Facebook de senaste veckorna. Ungdomarna har sedan blivit av med pengar från sina bankkonton.

– Bedrägerierna på Facebook har eskalerat. Vi har fått in ett 20-tal anmälningar den senaste tiden av personer som har blivit av med stora summor, i vissa fall upp till 50 000 kronor, säger Niclas Linér, kriminalinspektör på IT-brottsgruppen vid polisen i Västmanland i ett pressmeddelande.

Bedrägerierna har gått till så att Facebookanvändare fått sina Facebook-konton kapade av bedragarna. Sedan har bedragarna utgett sig för att vara i ekonomisk knipa och kontaktat personer i användarens vänkrets som i sin tur lurats att bistå med pengar i tron att deras vän behöver hjälp.

Polisen uppmanar nu västmanlänningarna att aldrig lämna ut några kontouppgifter eller koder. Vill man hjälpa en Facebookvän ekonomiskt bör man ringa upp vännen först och se om hans eller hennes vädjan om pengar stämmer.

Polisen tipsar: Så skyddar du dig mot internetbedrägerier

• Om någon kontaktar dig via Facebook och utger sig för att vara en vän som behöver hjälp så ring upp och kontrollera att det stämmer

• Lämna aldrig ut dina bankuppgifter och koder. Dessa uppgifter ska bara användas när du loggar in via din internetbank.

• Sätt inte in pengar på någons bankkonto när du handlar varor. Använd i stället de säkra betalningsvägar som säljsajterna erbjuder

• Bra erbjudanden på säljsajter är ofta för bra för att vara sanna. Om något går fel får du i många fall inte pengarna tillbaka

• Säger säljaren att det är bråttom att betala är det en indikation på att det kan finnas ett brottsligt uppsåt.

Källa: Polisen

Mer läsning

Annons