Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga utan jobb blir allt fler

I Västerås är 1700 ungdomar arbetslösa. Det är näst högsta siffran bland fem jämnstora kommuner. Bara Eskilstuna har högre ungdomsarbetslöshet.

Annons
Arbetsförmedlingen. FOTO: SCANPIX

– Var fjärde arbetslös i Västerås är en person under 25 år, sade Kenneth Linder, arbetsmarknadschef inom Västerås stad, när han presenterade siffrorna för kommunstyrelsen nyligen.

Ungdomsarbetslösheten i Västerås är 14,7 procent och den ökar, om än i lugnare takt än tidigare. Antalet arbetslösa under 25 år har fördubblats på ett år. Många av dem saknar gymnasie-betyg. I somras kom 300 nya unga från gymnasiet utan färdig utbildning.

Av de 1700 arbetslösa är 1100 sysselsatta i olika åtgärder inom arbetsförmedlingens jobbgaranti. Andra finns på stadens rekryteringsplatser, ungdomsplatser och jobbcentrum, vilket betyder att de flesta deltar i någon aktivitet.

Politikerna fick också veta att det finns totalt 7100 arbetslösa personer i Västerås. 43 procent av dem är kvinnor, varav 37 procent är födda utomlands. Bland de arbetslösa männen är 32 procent födda i ett annat land.

I samband med arbetslösheten ökar även utbetalningen av försörjningsstöd, I Västerås betalas stöd ut till 2094 hushåll och i Skultuna till 113 hushåll.

Av de totalt 7100 arbetslösa är 3100 sysselsatta på något sätt medan 4 000 är öppet arbetslösa.

Av 79 deltagare hos Jobbpunkt Väst som drivs av Mimer har 72 procent gått vidare till jobb, i många fall hos Bauhaus, Ica och andra företag på Bäckby.

Västerås stad som arbetsgivare tar emot många praktikanter. Cirka 2100 praktikanter passerar de kommunala instanserna under ett år.

Mer läsning

Annons