Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungas värsta sexoro: Att inte vara ”normal”

”Är jag normal”? Det är den allra vanligaste frågan som ungdomar ställer till RFSU i dag.

Annons
Föreläsare. Tina Wilhelmsson, ordförande i RFSU Västmanland, talade om bland annat säkrare sex, normer, värderingar och om förbundets sexualundervisningar.Foto: Birgitta Cavallini

– Ungdomarna vill ha bekräftelse på att de inte är onormala när det gäller sin sexualitet, säger Tina Wilhelmsson, ordförande för RFSU Västmanland.

Hon var en av tre som föreläste på Kyrkbacksgården i går, då 150 yrkesverksamma som arbetar med unga hade samlats för en kunskapsbyggande dag.

– Svaret vi ger ungdomarna är, att så länge ”bra-känslan” finns där är det normalt. I en relation ska det kännas bra för alla, både före, under och efter, säger Tina Wilhelmsson.

RFSU bedriver kompletterande sexualundervisning ¿i skolor, på fritidshem och bland konfirmander.

– Man behöver kunskap för att ta ett bra beslut, lära sig hur kroppen fungerar och vad det kan bli för konsekvenser av valet. Det är viktigt att man känner sig trygg, sa Tina Wilhelmsson.

Andra föreläsare under dagen var Pell-Uno Larsson, från RFSL i Örebro, som föreläste om HBTQ, homosexuella, bisexuella, trans- och queer- personer.

Internet kan både vara ett positivt instrument och ett negativt.

– Att få kontakt med någon som förstår en kan vara gans-ka svårt för HBT-personer, men på internet kan de hitta samtalspartner, chatta med andra i samma situation, säger Tina Wilhelmsson.

Under dagen föreläste Mickis Kanaris från föreningen 1 000 möjligheter, som har kontakt med ett dussintal unga stödsökande varje år, ofta personer utsatta för sexuella övergrepp kopplade till internet.

Mer läsning

Annons