Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomarnas liv avslöjas

Är du nöjd med din bostad? Är du rädd för att bli överfallen? Dricker du ofta? Har du extrajobb? Vill du flytta till en annan stad?

Annons

Västerås unga vuxna ska kartläggas med hjälp av ungdomsstyrelsens nya enkät. En rad olika kommuner i Sverige deltar i projektet, som riktar sig till alla unga vuxna som är mellan 19 och 25 år gamla. I Västerås har man valt att gå ut till alla som är födda 1985, 1988 och 1991.

– Det är 5 508 personer. Vi skickade ut ett vykort om undersökningen till allihop i måndags, säger Roland Axelsson, utvecklingsstrateg på Västerås stad.

Alla vykortsmottagare fick en länk och ett lösenord till undersökningen, som finns på Internet.

Tidigare har landstingets Liv och hälsa-undersökningar nått unga på högstadie- och gymnasienivå, men gruppen unga vuxna, 19 till 25 år, är något helt nytt.

– Vi har faktiskt inga uppgifter om den här åldersgruppen. Och det är heller inte så många andra kommuner i landet som har undersökt dem.

Det är 25 kommuner i landet som nu har valt att delta i den statliga Ungdomsstyrelsens undersökning. Det är stadskommuner som Västerås och Enköping, förorter som Botkyrka och mindre kommuner som Smedje-backen.

Under den närmaste tiden kommer kommunerna att samla in enkätsvaren och påminna dem som inte svarar. Därefter skickas alla svar till Ungdomsstyrelsen som sammanställer dem. Svaren behandlas givetvis helt anonymt.

Mer läsning

Annons