Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upplev Björnön från ovan

Björnöns senaste attraktion byggs just nu högt upp bland träden. Denna vecka väntas Västerås första höghöjdsbana stå klar.

Annons
Utmaning. Snart kan västeråsarna balansera på hög höjd. Det har Claes Wennberg, Björnögården, sett till.foto: anders forngren

Först ett klargörande: det handlar inte om en bana för höghöjdsträning av den typ som elitidrottare ibland använder för att förbättra sina resultat. Höghöjdsbanan på Björnön är i stället en slinga för balansutmaningar åtta meter upp i luften – även för den otränade.

Än så länge syns linorna och brädorna som är fästa mellan björkarna intill Björnögården ganska väl. Men om några veckor, när de kala grenarna fått löv, kommer banan att vara effektivt kamouflerad. För det här är en bana som går tvärs igenom lövverken.

– Det är vansinnigt kul. Det handlar om att flytta sina gränser, säger Claes Wennberg, som driver Björnö-gården och själv har stor erfarenhet av att klättra i berg.

Banan ska starta med en linbana och sedan tar en rad balansövningar vid där man ska balansera, krypa och svänga runt i rep på olika sätt. Naturligtvis iklädd säkerhetssele tryggt förankrad med hakar.

– Man kan inte ramla ner, men det är ju inte den känslan man har däruppe, säger Claes Wennberg.

Claes Wennberg tror att höghöjdsbanan kommer att användas av företag, till möhippor, svensexor och andra bokade grupper. Men också allmänhet som droppar in. Han bygger två banor, en lite lägre på fyra meters höjd, som också kan användas av barn. Ett barn i 10-årsåldern kan klara den själv.

– Är det yngre barn får en vuxen klättra med, säger Claes Wennberg.

Mer läsning

Annons