Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan sedlar – på gott och ont

På Swedbanks kontor i Västerås hanterar man sedan den 20 februari inte längre kontanter. ”Det har fungerat väldigt bra,” säger Anders Nordström, ansvarig för Swedbanks kontor i Västerås.

Annons
Susanne Sörell, 45 år, egen företagare, Rönnby: – Det är skrutt. Nu kan man inte längre gå till banken och sätta in pengar. foto: veronica ekström

Inne på Swedbanks kontor vid Vasagatan är kön lång vid insättningsbankomaterna.

Bland de bankkunder som VLT pratat med går åsikterna isär om det är positivt eller negativt att kassans kontanthantering försvunnit. Generellt verkar dock de yngre vara mer positiva än de äldre.

– Det är inte bra att möjligheten till insättning försvinner. För oss äldre som har svårt med datorer blir det en klar försämring, säger Kirsti Simile, Önsta Gryta.

Enligt Anders Nordström kommer allt bli bättre med det nya systemet. Att de äldre känner oro över att service försämras anser han inte är befogad.

– Att vi tagit bort pengarna skapar en bättre säkerhet för både personal och kunder. Sen är det också bättre för vår miljö om vi använder kort i stället för kontanter, säger Anders Nordström.

På Swedbank anser man att framtiden ligger i det kontantlösa samhället. Banken började redan för ett år sedan informera kunderna om att kontanthanteringen skulle tas bort.

– Vi är inne i en inkörningsperiod och trots det har vi bara haft positiva reaktioner. Det enda negativa har varit en insättningsmaskin som krånglat, säger Anders Nordström.

Mer läsning

Annons