Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Utsatta måste få lov att tigga!”

Utsatta människor bör få ha möjligheten att tigga, tycker Roger Haddad. Men själv ger han inte knäböjande tiggare pengar på grund av risken för brottslighet bakom.

Annons

Riksdagsledamoten Haddad (FP) reagerar på VLT:s artiklar om tiggeri. Särskilt på stadsjuristen Lena Grapps uppdrag att undersöka möjligheterna att förändra lokala ordningsstadgan så att oönskat tiggeri kan förbjudas.

Dumt, tycker Haddad.

– Tiggeri är inte förbjudet enligt svensk lag. Då kan en kommun inte hitta på egna lagar. Det visade exemplet Sala kommun som fick bakläxa när de försökte ändra lokala ordningsstadgan, säger han.

– En ändring behövs heller inte. Om polisen misstänker ligor och människohandel bakom tiggeriet då är det en polissak. Och Individ- och familjenämnden har redani dag befogenhet att agera om de ser att barn utnyttjas i tiggeriet.

Han pekar på att det är tilllåtet att röra sig fritt inom EU och tycker att det av medmänskliga skäl måste varatillåtet för EU:s fattiga att komma till andra länder och tigga.

Ger du själv pengar till tiggare?

– Bara till gatumusikanter, av princip, säger Haddad med förklaringen att man inte kan veta vem som står bakom hörnet och samlar ihop pengarna.

Du vill av empatiska skäl ge människor möjlighet att tigga men befarar att tiggeriet är en marknad för brott. Hur går det resonemanget ihop?

– Det är den verklighet vi lever i. Jag är säker på att ingen av fri vilja sitter i tjugo graders kyla utanför H och tigger. Jag tycker att de här människorna ska ha möjlighet att tigga. Om man vill ge är ett personligt val. Generellt tycker jag inte tiggare är ett problem, om de inte begår brott eller är i händerna på människohandlare.

Mer läsning

Annons