Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vafab fick rätt mot returjätten

Vafab får fortsätta samla in returpapper. Men returjätten Pressretur har inte gett upp kampen om ensamrätten.

Annons

Det kommunala avfallsbolaget Vafab Miljö AB har gått vinnande ur en mer än ett år lång miljontvist med returpappersjätten Pressretur, efter att Mark- och miljödomstolen gav dem rätt i veckan.

– Det känns jättebra och fullt logiskt, säger Eva Myrin, vd på Vafab.

Tvisten handlar om ifall Vafab har rätt att samla in returpapper. Lagen säger att pappersproducenter har ensamrätt på pappersåtervinning. Vafab hävdar att de är producenter, då de ger ut tidningar om avfallshantering riktade till hushållen.

Returpappersföretaget Pressretur, som vill ha ensamrätt på återvinningen, anser att om Vafab kan klassas som pappersproducenter så skulle väldigt många företag kunna göra det, vilket nog inte var lagstiftarens avsikt.

Frågan har varit uppe i tre instanser. Först miljö- och konsumentnämnden som gav Vafab rätt, därefter länsstyrelsen som gav Pressretur rätt och nu till sist mark- och miljödomstolen som alltså dömde till Vafabs fördel.

Domen fastställer att Pressretur inte ens hade rätt att överklaga miljö- och konsumentnämndens beslut till länsstyrelsen eftersom de själva inte är pappersproducenter, utan bara ett återvinningsbolag som ägs av pappersproducenter och därför inte berörs direkt ¿i frågan. Göran Nilsson, Pressreturs vd, meddelar att de kommer att starta om hela processen, nu i någon av Pressreturs ägares namn.

– Det blir ett kapitel två ¿i frågan, säger han.

Mer läsning

Annons