Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vajer brast i mastkran

I söndags brast en vajer i en mastkran i Mälarparken. Det kunde ha slutat riktigt illa.

Annons

På söndagseftermiddag brast vajern i mastkranen när båtägaren Lars Hellman och hans medhjälpare Tomas Lovehed skulle ta ner masten på segelbåten. Händelsen inträffade vid en av mastkranarna i Mälarparken. Det kunde ha slutat riktigt illa. Om de inte fått hjälp hade både Lars Hellman och Tomas Lovehed kunnat klämmas ihjäl av den fallande masten.

I båten, en Omega 30, är mastkonstruktionen sådan att masten går genom rufftaket och är förankrad i botten på båten. Därför stod Lars Hellman nere i båtens ruff och lyfte masten. På rufftaket stod Tomas Lovehed och hjälpte till.

- När vajern brast slog masten i båtbotten och vi försökte vi hålla masten med vår egen kraft, men det gick inte. Vinden låg på från land och masten började falla över mig och riskerade att klämma Lars. I sista sekunden lyckades jag ropa på hjälp och några på bryggan kom och hjälpte till, berättar Tomas Lovehed.

- Om vi inte hade fått hjälp är jag säker på att vi skadats riktigt illa.

Tomas Lovehed, som till vardags arbetar på räddningstjänsten är riktigt upprörd. Det som har hänt får inte hända. Vajern i en mastkran får inte gå av.

Västerås stad har ansvaret för mastkranarna. Tomas ringde direkt till Västerås stads tekniska jour efter händelsen. Han och Lars Hellman lagade vajern provisoriskt. De tog bort det rostiga brottet och monterade vajerlåsen. Men en av låsen hade skadad gäng, vilket de visade för tekniska jouren när de kom.

- Vi ville att jouren skulle stänga av mastkranen, eftersom vi inte kan garantera att vajern håller. Speciellt under söndagen då så många båtar ska mastas av. Men de gjorde de inte.

Båtägaren har även polisanmält Västerås stad som är ansvarig för skötseln av mastkranarna.

Vid 11-tiden idag var mastkranen fortfarande inte avstängd. VLT söker just nu Västerås stad för en kommentar.

Mer läsning

Annons