Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valsuccé – men hälften av SD:s stolar tomma

De fick 20 mandat i valet 2010, men i dag sitter bara åtta Sverigedemokrater kvar i länets kommunfullmäktigen. Många stolar har varit tomma ända sedan valet.

Annons
Många tomma stolar. Länsborna röstade in SD men folkviljan kunde inte fullföljas. I dag sitter det Sverigedemokrater på endast 8 av deras 20 mandat i Västmanland. Tre innehas av politiska vildar och nio är tomma.

2010 blev valet då Sverige-demokraterna på allvar klev in i den västmanländska politiken med 20 platser i kommunfullmäktige. I dag är det bara Sala (2 mandat) och Skinnskatteberg (1 mandat) som är fulltaliga.

Redan från start stod det klart att partiet inte skulle klara av att fylla ut den kraftigt utvidgade kostymen. I Norberg, Arboga och Köping har stolar stått tomma från början.

I Kungsör besattes de två mandaten, men en ledamot hoppade av snabbt, medan den andra aldrig dök upp på mötena.

I Köping fick SD tre mandat, men hade bara en kandidat. Han, Per Rizell, flyttade från orten i januari 2011 och sedan dess har även den stolen stått tom.

I Arboga hade Mathias Söderström fått klart flest SD-röster och fick ett av mandaten. Därefter drog en lottningsprocess i gång då övriga fyra framröstade kandidater fått en röst var. Alla tackade nej. En detalj i detta var att en av dessa fyra kryssade, Hans Hagelin, egentligen stod på folkpartiets lista. FP i Arboga tyckte att han skulle ta mandatet, men han avstod efter en debatt i kommunfullmäktige om det etiska i att ”stjäla” ett mandat som var avsett för SD.

Sedan valet har också flera partiföreträdare uteslutits eller hoppat av i protest.

I länets kommunfullmäktigen sitter i dag tre politiska vildar. I Västerås uteslöts Joachim Löfgren kort efter valet på grund av en misshandelsdom han inte redovisat till partiet. Ove Grandin, Hallstahammar, uteslöts sedan han öppet kritiserat partiets ledning. I Fagersta lämnade den lokala ordföranden Karl Staaf partiet sommaren 2011, i protest mot att han tyckte partiet toppstyrdes.

I Surahammar är Susanne Lehmus ensam SD-företrädare i fullmäktige sedan Nina Lisberger Broström hoppade av sitt uppdrag i augusti 2011.

Distriktsordföranden Marie Edenhager har i tidigare intervju med VLT förklarat det hela med växtvärk – partiet har vuxit för snabbt. Partisekreterare Björn Söder är inne på samma linje.

– Vi har varit väldigt svaga i distrikt Dalarna-Västmanland. När vi växte väldigt snabbt så var det väldigt lätt även för fel personer att ta sig in.

Men det har också under en längre tid funnits interna motsättningar i partidistriktet. Flera personer, både uteslutna medlemmar och aktiva medlemmar, har kritiserat partiets distriktsledning med Marie Edenhager och John Bergström i spetsen.

De kritiseras bland annat för toppstyrning, för att utesluta kritiker och för att de lokala partistöden skickas uppåt i organisationen.

I förra veckan reagerade partitoppen på kritiken då Björn Söder, partisekreterare, slog tillbaka genom att uppmana alla som samarbetar med uteslutna medlemmar att frivilligt lämna partiet.

Han förnekar dock att det rör sig om en stor konflikt.

– Det här är rättshaverister, totala galenpannor. De finner varandra och ägnar all tid och energi att slå tillbaka mot partiet, säger Björn Söder till VLT.

Mer läsning

Annons