Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartiet trivs med S och MP

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har talat tyst om eventuell rödgrön samverkan efter valet. Men Vänsterpartiet hymlar inte med vad man vill.

Annons
Linn Wegemo.

Partiet går till val som självständigt parti men gör klart att man vill fortsätta regera ihop med S och MP.

”Vänsterpartiet är det enda partiet i Västerås som redan innan valet kan ge väljarna beskedet att vi vill ha ett rödgrönt styre av kommunen. Vi vill inte att de borgerliga partierna ska ha inflytande över politiken och är därför inte heller intresserade av att bilda en majoritet tillsammans med dem. Vi vill lova väljarna att en röst på Vänsterpartiet är en röst för en röd och grön vänsterpolitik och för en välfärd att lita på”, skriver man i ett uttalande.

– Vi tror att det finns ett intresse från väljarna att veta. Vi vill vara tydliga med var vi står, säger Linn Wegemo, ordförande i Vänsterpartiet i Västerås.

Hur ser du på att de andra två partierna i det rödgröna samarbetet inte varit lika tydliga?– Det är upp till dem. Vi vill sända ett tydligt besked till väljarna. Vill man ha ett rödgrönt samarbete så är vi de enda som klart säger att det blir så. Vi vill inte samarbeta med de borgerliga.

Uttalandet gjordes på årsmötet i söndags då Vänsterpartiet också bestämde vilka personer som ska kandidera till kommunfullmäktige i höstens val.

Vänsterpartiets kommunlista

1. Anna Maria Romlid, politisk sekreterare, 31 år.

2. Olle Kvarnryd, lärare, 36 år.

3. Vasiliki Tsouplaki, lärare, 34 år.

4. Harri Åman, logistiker, 46 år.

5. Agneta Hermansson, lärare, 56 år.

6. Per Lithammer, förbundssekreterare, 54 år.

7. Emeli Lanninge, socialsekreterare, 28 år.

8. David Sällström, kriminalvårdare, 31 år.

Vänsterpartiet ställer upp med dessa åtta toppnamn i valet till kommunfullmäktige. Om opinionsläget står sig får V sex ordinarie platser (fyra i dag) och två ersättare.

Mer läsning

Annons