Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänta innan du ger dig ut på Mälarisen

Isen håller på att lägga sig på Västeråsfjärden. Fast VLT:s israpportör Ola Kasimir råder läsarna att stanna på land ett tag till.

Annons
Isvett. Ola Kasimir i sällskap med andra medlemmar i långfärdsskridskoklubben. Han har alltid isdubbar och ispik med sig på isen.

I veckan har man kunnat se vana skridskoåkare på Västeråsfjärden. Förmodligen är de medlemmar i långfärdsskridskoklubben i Västerås.

De ger sig ut tillsammans med andra och de är utrustade med bland annat isdubbar, ispikar och klädombyte. Framförallt är de kunniga om isars kvalité och faror. På fredagen tog VLT:s israpportör Ola Kasimir en inspektionsrunda med ett gäng från föreningen.

I hamnområdet är det öppet vatten liksom på delar av fjärden. På annat håll finns det svaga punkter, till exempel i Hässlösundet.

– Man ska inte vara på isen om man inte har isvett, utrustning och sällskap. Den senaste snön isolerar vilket gör att isen knappt växer alls trots att det har varit rejält kallt, förklarar Ola Kasimir.

Längs strandkanten kan man lätt få för sig att isen håller men även där höjer han ett varningens finger.

– Vid Notudden skulle ett par tjejer kliva ut på isen när vi hejdade dem. På Lillåudden var det en familj med barn som var på väg ut.

Enligt SMHI kommer kylan att hålla i sig den kommande veckan.

– Folk får hålla sig till nästa helg innan de ger sig ut.

Ola Kasimir VLT-israpportör

Ålder: 55 år

Jobb: brandmästare

Familj: fru, två vuxna barn och två hundar

Bostad: radhus på Viksäng

Skridskoåkare: medlem i föreningen Långfärdsskridsko i Västerås i tio år.

Övrigt: mycket i naturen.

Mer läsning

Annons