Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var försiktig på Mälarisen

Uppgifterna från rapportörerna sammanställdes under fredagen och gäller enbart helgen. Det milda vädret kan förändra situationen.

Annons

1. Hamnen: I stort sett är isen fortfarande tjock och stabil, men intill land, bryggor och pirar är det försvagningar så där måste man se upp.

Varning också vid båt-rännorna och vid färjekajen i hamnbassängen där det går ett stråk som är helt öppet nu, så där bör man inte gå rapporterar Rolf Ericson.

2. Lövudden: Stabil och hård fin is med lokala svagheter. Utanför inre bryggan vid Lövudden mindre hål med tunn is. En bit ut i vassbältet en cirka 5 meter stor öppen vak på grund av utsläpp som till natten kan få tunn förrädisk is.

Ytterligare en bit ut är den traditionella råken/sprickan för närvarande öppen cirka 40 centimeter. Norrut är den smalare och lätt att passera. Söderut mot Ekbacken–Enhagen är råken bredare. Varning för området utanför kraftvärmeverket.

3. Fullerö: Daniel Eriksson rapporterar att isen är fortsatt stabil men man bör se upp för fräthål.

Fulleröråken är öppen och går ej att passera. Man bör också hålla ett säkert avstånd till båtrännan.

4. Öster Mälarstrand: Ivar Mortensen meddelar att den plogade banan på Västerås-fjärden är kanonbra. Allt pekar mot en toppenhelg!

Isläget på Västeråsfjärden är mycket bra. Isen är stabil, över 20 centimeter kärnis och rätt så slät och hård. En viss strandlöshet börjar uppstå i söderlägen.

En sänkråk har bildats på den plogade banan vid Östra Holmens nordvästra hörn, men inget problem att ta sig förbi. Påfarten vid Framnäs och Björnön är bra, något våt vid Lillåudden. Plogade banan i Hässlösundet är bra. Se upp för slukhål.

5. Almö-Lindö: Hans Sjöberg berättar att isen är bra mitt på sjön men det är öppet under bryggor och vid södra delen av Rågsäcken är det öppet vatten och en ganska stor råk. Var extra försiktig vid stränder, uddar och under bryggor är det ofta öppet vatten.

6. Ridöfjärden: Här är isen kanonbra, enligt Michael Präckel. Fjärden är säker men han vill varna för att det har uppstått råkar vid Skåpholmen, Stora Sandskär, Frö-holmen och Aggarösundet. Var också försiktig vid vassar och rännan.

7. Tidö-Lindö: I onsdags noterade skridskoåkare svag is och hål i sunden nära Saxgarn. En del öppna råkar/sprickor ute på Blacken, men fin is.

Per Tengström vill varna för svag is i sund. Sundet mellan Tidö-Lindö och Gångholmen, vid brotunnan, är öppet nu. Per varnar också till försiktighet där det kan vara strömt.

Fullerösprickan och dess förlängning till Flaten är upp till en meter bred. Se upp för fräthål intill land och vassar.

8 och 9. Kärrbo och Kungs-årafjärden: Peter Björklund berättar att isläget är stabilt. Isen är fin och snöfri. Däremot har det uppstått lite sprickor på grund av väderomslag. Håll avståndet till isrännan och vid Ängsösundsbron där det är strömt.

10. Fagerön: Isen börjar bli landlös och man bör iaktta försiktighet.

11. Långholmen: Jan Vidlund rapporterar att isen är 25 centimeter tjock med lite vatten ovanpå. Isen är också sönderbruten vid båtrännan och i Skurusundet är det öppet

Mer läsning

Annons