Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var tabletterna knark?

Pulvret var Ipren och tabletterna var kanske också Ipren - vilket friar en västeråsare från narkotikabrott.

Annons

Svea hovrätt gör i en dom på måndagen helt om jämfört med Västmanlands tingsrätt, och friar en 21-årig man från Västerås från de anklagelser om narkotikabrott som tingsrätten fällt honom för.

21-åringen stoppades av polis en dag i juni 2011 och hade då två tabletter i en förpackning för det narkotikaklassade läkemedlet Subutex på sig, och ett vitt pulver i fickan.

Han hävdade i tingsrätten att han köpt tabletterna och pulvret ”av en alkoholistgubbe” på Västerås C, men att han blivit lurad; pulvret och tabletterna var bara Ipren. Tabletterna var, menade 21-åringen, omgjorda Iprentabletter som såg ut som Subutex och som lagts i en Subutexburk som klistrats igen i syfte att luras, pulvret var Ipren utblandat med vatten, också lurendrejeri. Teknisk undersökning visade sig att pulvret inte innehöll någon narkotika alls, vilket styrkte 21-åringens historia.

Men någon teknisk undersökning gjordes inte av tabletterna, utan polisen ansåg att det var Subutex, endast på grund av tabletternas form, vilket tingsrätten trodde på. 21-åringen dömdes i tingsrätten till höga dagsböter för narkotikabrott.

Han vidhöll dock att han blivit lurad och överklagade till hovrätten.

Svea hovrätt konstaterar att det inte finns någon teknisk undersökning som säger att de två tabletterna är narkotika, och att 21-åringens historia inte är osannolik med tanke på att pulvret tidigare konstaterats vara narkotikafritt.

Mer läsning

Annons