Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdare struntar i att rapportera

Siffror samlas in för att uppmärksamma skillnader i vården så att alla sjuka i landet ska få lika bra vård. Men de som räknar bryr sig inte om att det blir rätt.

Annons

Sedan mitten av 1990-talet har flera landsting gått ihop för att kunna jämföra sin vård. Nätverket Nysam samlar siffrorna som vårdcentraler, sjukhus och äldreboenden skickar in.

Nyligen kom rapporten ”Nyckeltal 2011” om primärvården. Västmanland utmärkte sig på punkten om psykisk ohälsa. Det var fler sjuka än i andra län och färre som fick träffa en psykosocial resurs – terapeut eller psykolog.

Flera familjeläkare visade sig dock ha lämnat in felaktiga siffror.

– De frågar efter så mycket statistik hela tiden och vi tänker ”det där är bara statistik” och ibland ser en siffra galen ut, men ja, ja, säger Kjell Jansson, på vårdcentralen i Surahammar.

– Naturligtvis är det viktigt att lämna rätt siffror, det är därför jag gör det och inte någon administratör som inte märker att saker verkar fel. Det är mycket som ska rapporteras och i den praktiska verkligheten prioriterar jag att lägga min tid på patienterna, säger Jansson.

Anders Ahlgren är tillförordnad landstingsdirektör. Han blev brydd över siffrorna, och upptäckte en del av förklaringen:

– Vi har missat att rapportera från Bäckbys och Oxbackens vårdcentraler.

På Nysam har man pratat om att sluta med siffrorna från primärvården.

– Det är så svårt att få uppgifter från de privata mottagningarna så måste diskutera om vi behövs på samma sätt som när vi startade för 20 år sedan, säger Dag Gjesteby, ansvarig för Nysam.

En svårighet med många rapporter är också att tolka dem rätt.

– När jag tittar i Nysams rapport ser jag att det står ”antal patienter under 2010-2011”, och jag har ju råkat rapportera första halvåret 2011, det är inte konstigt att våra siffror sticker ut, säger familjeläkaren Kjell Jansson.

Rubriken på diagrammet är dock ”Primär vård 2011 – Psykisk ohälsa”.

Hur ska det egentligen tolkas?

– Vissa tal blir så små om man bara räknar ett år, så för att ha något att gå på ber vi om statistik för flera år på vissa frågor, säger Dag Gjesteby.

Landstinget Västmanland har valt att gå med i Nysam, men inom primärvården vill de inte använda rapporterna.

– Jag är kritisk mot Nysam och använder de siffrorna väldigt lite. Eftersom det saknas uppgifter från många vårdcentraler blir det väldigt svårtolkat, säger Peter Tilly, chef för primärvården i länet.

Ni är ändå med i samarbetet, hur kommer det sig att flera landstingsdrivna vårdcentraler inte rapporterat in?

– Det vet inte jag, säger Peter Tilly.

Mer läsning

Annons