Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdcentral behandlade inte högt blodtryck – kvinna avled

En vårdcentral i Västerås kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för att under flera år ha försummat att följa upp och behandla en kvinnas höga blodtryck. Försummelsen bedöms ha bidragit till att hon i fjol avled efter att ha fått en stor hjärnblödning i sitt hem.

Annons

IVO riktar kritik mot vårdcentralen och skriver i sitt utlåtande kring ärendet: "IVO anser att bristande uppföljning och behandling av förhöjt blodtryck kan ha medfört att patienten drabbades av en hjärnblödning."

Patienten avled den 19 juli 2016 men hade både under 2014 och 2015 träffat läkare på vårdcentralen som konstaterat att patienten hade förhöjt blodtryck, men enligt anmälan till IVO gjordes inget vidare uppföljning av orsaken till det höga blodtrycket eller det faktum att patienten upprepade gånger berättade för läkarna på vårdcentralen om besvär med yrsel, huvudvärk och illamående.

IVO konstaterar att vårdcentralen brustit i rutinerna för uppföljning och att patienten därför inte fått "sakkunnig och omsorgsfull vård".

Enligt patientjournalen på sjukhuset, där patienten dödförklarades, ansåg den undersökande läkaren att patientens hjärnblödning orsakats av det obehandlade höga blodtrycket. IVO delar kritiken och håller den aktuella vårdcentralen i Västerås ansvarig.

Mer läsning

Annons